Το Γλυκό Συκαλάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού στην Ελλάδα, και όχι άδικα! Με τα φρέσκα πράσινα σύκα, την πλούσια γεύση και το άρωμά του, φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από παλιές εποχές και ζεστά καλοκαίρια. Εγώ το έχω πάντα στο ψυγείο μου και είναι ιδανικό για να το απολαύσετε σκέτο, με γιαούρτι ή ακόμα και πάνω σε παγωτό. Αυτό το Γλυκό Συκαλάκι είναι σκέτη απόλαυση!

Υλικά:

    2 κιλά πράσινα σύκα
    1 kg ζάχαρης
    1 λεμόνι
    1,5 λίτρα νερού για σιρόπι

Παρασκευή:

Κατ ‘αρχάς, καθαρίστε την βάση κάτω από τα σύκα και κόψτε λίγο και το κοτσάνι, και στη συνέχεια κάντε αρκετές τρύπες με ένα πιρούνι σε κάθε σύκο. Τοποθετήστε τα σύκα σε μια κατσαρόλα, ρίξτε νερό και τοποθετήστε σε μια θερμαινόμενη εστία για να βράσει. Αδειάζουμε το νερό και ρίχνουμε νέο νερό και αφήνουμε να βράσει ξανά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 9 φορές. Αφήστε τα σύκα να στραγγίσουν.

Στη συνέχεια ξεκινήστε την προετοιμασία σιροπιού. Προσθέστε νερό με ζάχαρη σε άλλο δοχείο. Όταν το σιρόπι αρχίζει να βράζει, προσθέστε τα στραγγισμένα σύκα. Βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι, ή περίπου 30-40 λεπτά. Τέλος προσθέστε φέτες λεμονιού. Σκεπάστε την κατσαρόλα με ένα υγρό πανί και αφήστε το να μείνει για 12 ώρες. Στη συνέχεια, βάλτε το γλυκό σε καθαρά βάζα.
Εάν υπάρχει ένα παραμένον σιρόπι, βάλτε σε ένα καθαρό βάζο και χρησιμοποιήστε το για να φτιάξετε κέικ ή γλυκά.

Tips για το Τέλειο Γλυκό Συκαλάκι

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Γλυκό Συκαλάκι σας όπως της γιαγιάς! Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε τις 9 φορές βράσιμο-άδειασμα νερού, γιατί έτσι φεύγει η πικράδα των σύκων και γίνονται πιο μαλακά. Μην παραλείψετε το στάδιο της ξεκούρασης των 12 ωρών, γιατί τότε το γλυκό “τραβάει” το σιρόπι του και γίνεται πιο νόστιμο και δένει καλύτερα. Αν θέλετε να ενισχύσετε το άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 φύλλα αρμπαρόριζας ή λίγη φλούδα λεμονιού (χωρίς το λευκό μέρος) κατά το τελευταίο βράσιμο. Εάν σας περισσέψει σιρόπι, μην το πετάξετε! Βάλτε το σε ένα καθαρό βάζο και χρησιμοποιήστε το για να σιροπιάσετε κέικ ή άλλα γλυκά.