✅Υλικά:

– 3 κουταλιές της σούπας γάλα
– 2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά
– 50 γρ ζάχαρη
– 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
– 1,5 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
– 200 γρ αλεύρι
– 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 90 g βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρα κομματάκια
– 2 μέτρια αχλάδια (απαραίτητα σφιχτά, αλλά ζουμερά)
– 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
– 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη (για πασπάλισμα)
– ζάχαρη άχνη

Προετοιμασία:

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το αλάτι,
ανακατεύουμε για ένα λεπτό.

Προσθέστε το βούτυρο σε κομμάτια και ανακατέψτε ξανά για ένα λεπτό.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 2 ώρες σε ζεστό μέρος.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, κόβουμε το κέντρο, τα κόβουμε σε φέτες πάχους 2-3 εκ. πασπαλίζουμε με χυμό λεμονιού. Η τελική ζύμη είναι πολύ κολλώδης και ρευστή. Πρέπει να το δουλέψετε χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ξύστρα ή κουτάλι. Στρώνουμε το κάτω μέρος του ταψιού με ελατήριο με περγαμηνή. Ρίχνουμε τη ζύμη στη φόρμα, απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα, τοποθετούμε τα αχλάδια στην επιφάνεια σε βεντιλατέρ ή όπως θέλουμε αφήνοντας περίπου 1 εκ. μεταξύ των αχλαδιών και του πλαϊνού (αλλιώς θα υπάρχουν κενά στα πλαϊνά μετά το ψήσιμο).

Πιέστε τις φέτες μέσα στη ζύμη, πασπαλίστε με καστανή ζάχαρη και αφήστε να φουσκώσει για 30 λεπτά
σκεπασμένη με μεμβράνη. Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.
Ψύξτε, αφαιρέστε τις φόρμες και αφού κρυώσει τελείως, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Καλή όρεξη ❤