Τα λαχταριστά εκλέρ! Είναι λίγο μπελαλίδικα, το παραδέχομαι, αλλά η γεύση τους δικαιώνει κάθε λεπτό. Ετοιμαστείτε να λερώσετε τα χέρια σας και να δημιουργήσετε μικρά αριστουργήματα ζαχαροπλαστικής.
Υλικά
για την κρέμα:
- 800 ml γάλα
- 1 κρόκος αυγού
- 115 γρ ζάχαρη (περίπου 1 φλιτζάνι με ένα δάχτυλο κενό)
- 70 γρ αλεύρι (περίπου μισή κούπα γεμάτη)
- 40 γρ κορν φλάουρ (περίπου μισό φλιτζάνι με ένα δάχτυλο κενό)
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- 1 πακετάκι βανίλια
- 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ κρύο γάλα
- 1 φακελάκι σαντιγί σε σκόνη
Εκτέλεση
για την κρέμα:
- Σε μια κατσαρόλα, ρίχνω το γάλα (κρατάω λίγο για τη σαντιγί), τη ζάχαρη, τον κρόκο αυγού, το αλεύρι και το κορν φλάουρ.
- Ανακατεύω καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και μετά βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Συνεχίζω να ανακατεύω συνεχώς μέχρι η κρέμα να πήξει και να γίνει σκούρα.
- Αποσύρω από τη φωτιά και όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή, προσθέτω το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύω μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
- Σκεπάζω την κρέμα με μια μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα και την βάζω στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
- Σε ένα μπολ, χτυπάω τη σαντιγί με το κρύο γάλα μέχρι να σφίξει.
- Μόλις κρυώσει εντελώς η κρέμα, την χτυπάω λίγο με το μίξερ να αφρατέψει και στη συνέχεια ενσωματώνω απαλά τη σαντιγί. Η κρέμα μας είναι έτοιμη! (Μια μικρή συμβουλή: αν φτιάξετε την κρέμα από την προηγούμενη μέρα και την αφήσετε στο ψυγείο, θα γίνει ακόμα πιο νόστιμη και σφιχτή).
Υλικά
για τη ζύμη:
- 100 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
- 10 γρ ζάχαρη (1 κουταλάκι του γλυκού)
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 ml νερό
- 1 πακετάκι βανίλια
- 125 γρ αλεύρι (περίπου ένα ποτήρι νερού με λίγο κενό)
- 4 αυγά
Εκτέλεση
για τη ζύμη:
- Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια και τα αφήνω να βράσουν.
- Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνω όλο το αλεύρι μονομιάς και ανακατεύω ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Συνεχίζω να ανακατεύω για 3-5 λεπτά ακόμα πάνω στη φωτιά για να στεγνώσει λίγο η ζύμη.
- Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνω τη ζύμη να κρυώσει λίγο.
- Όταν η ζύμη είναι χλιαρή, αρχίζω να προσθέτω ένα-ένα τα αυγά, ανακατεύοντας καλά με το μίξερ μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το κάθε αυγό και να έχω μια λεία και κολλώδη ζύμη.
- Βάζω τη ζύμη σε μια σακούλα κορνέ με μια μεγάλη στρογγυλή τρύπα.
- Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σχηματίζω μακρόστενες λωρίδες ζύμης (όπως στις φωτογραφίες).
- Ψήνω τα εκλέρ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω-κάτω) για 40-45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- (Μυστικό για τέλεια εκλέρ: στο τέλος του χρόνου ψησίματος, σβήνω τον φούρνο και αφήνω τα εκλέρ μέσα με την πόρτα κλειστή για άλλα 25-30 λεπτά. Έτσι θα στεγνώσουν καλά και δεν θα “καθίσουν”).
- Μόλις κρυώσουν τα εκλέρ, τα κόβω στη μέση κατά μήκος.
Για την επικάλυψη:
- 100 γρ σοκολάτα γάλακτος
- 100 γρ κουβερτούρα
Συναρμολόγηση:
- Γεμίζω την κάτω πλευρά κάθε εκλέρ με άφθονη κρέμα.
- Λιώνω τις δύο σοκολάτες μαζί σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Βουτάω την πάνω πλευρά κάθε εκλέρ στη λιωμένη σοκολάτα, φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και να “κολλήσει” με την κρέμα.
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):
- 25 γρ λευκή σοκολάτα λιωμένη
Μπορείτε να διακοσμήσετε τα εκλέρ με λιωμένη λευκή σοκολάτα κάνοντας σχέδια ή να πασπαλίσετε ξηρούς καρπούς.
Καλή απόλαυση!