Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Αυτές οι σφολιάτες με κεφίρ είναι ό,τι πρέπει για να γλυκάνουμε την ημέρα μας. Γίνονται τόσο αφράτες και τραγανές, που δεν μένει ούτε ψίχουλο στο ταψί! Εγώ τις φτιάχνω συχνά γιατί είναι πανεύκολες και τις λατρεύουν όλοι στο σπίτι.
Σφολιάτες με Κεφίρ
Φτιάξτε αφράτες και τραγανές σφολιάτες με κεφίρ και τριφτή επικάλυψη! Μια πανεύκολη συνταγή για τέλεια σπιτική λιχουδιά στο τσάι.
Ingredients
Για την ζύμη
- 250 γραμμάρια βούτυρο, κρύο
- 1 ποτήρι κεφίρ (περίπου 250 ml)
- 1 φακελάκι (10 γραμμάρια) μπέικιν πάουντερ
- 3 ποτήρια (περίπου 480 γραμμάρια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την τριφτή επικάλυψη (κραμπλ):
- 3/4 ποτηριού (περίπου 120 γραμμάρια) αλεύρι
- 3/4 ποτηριού (περίπου 150 γραμμάρια) ζάχαρη
- 100 γραμμάρια βούτυρο, κρύο
Instructions
┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊
Για τη ζύμη: Παίρνω το κρύο βούτυρο και το τρίβω στον χοντρό τρίφτη μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Προσθέτω στο τριμμένο βούτυρο το κεφίρ, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι.
Ζυμώνω γρήγορα με τα χέρια μου μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής και μαλακή ζύμη. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Σκεπάζω τη ζύμη και την βάζω στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
Για την τριφτή επικάλυψη: Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνω το αλεύρι, τη ζάχαρη και τρίβω και εδώ το κρύο βούτυρο.
Ανακατεύω όλα τα υλικά με τα χέρια μου, τρίβοντάς τα ανάμεσα στα δάχτυλα, μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή, σαν άμμο, κρούστα (κραμπλ). Το βάζω κι αυτό στο ψυγείο.
Συναρμολόγηση: Βγάζω τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζω σε 6 ίσα μέρη (περίπου 165 γραμμάρια το καθένα).
Πασπαλίζω τον πάγκο μου με λίγο αλεύρι. Παίρνω το ένα κομμάτι ζύμη και το ανοίγω με τον πλάστη σε ένα λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 4-5 χιλιοστών (εγώ το ανοίγω σε στρογγυλό σχήμα).
Πασπαλίζω το φύλλο με ένα μέρος από την τριφτή επικάλυψη (περίπου 70 γραμμάρια).
Ανοίγω ένα άλλο φύλλο, το τοποθετώ πάνω στο πρώτο που έχω πασπαλίσει, και το πασπαλίζω κι αυτό με κραμπλ. Πατάω ελαφρά.
Συνεχίζω αυτή τη διαδικασία με όλα τα φύλλα, τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο και πασπαλίζοντας με κραμπλ ανάμεσα. Το τελευταίο φύλλο (το έκτο) δεν το πασπαλίζω από πάνω.
Πατάω ελαφρά όλη τη στοίβα με τα φύλλα. Κόβω το ζυμάρι σε κομμάτια, όπως μια πίτσα, σε τρίγωνα (εγώ τα κόβω σε ακτινωτούς τομείς).
Τοποθετώ τις σφολιάτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανές.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, τις πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη όσο είναι ακόμα ζεστές και τις σερβίρω.
Καλή όρεξη!
Notes
Tips από εμένα:
- Κρύο Βούτυρο: Είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο να είναι παγωμένο, τόσο για τη ζύμη όσο και για το κραμπλ, για να γίνει αφράτη η σφολιάτα.
- Γρήγορο Ζύμωμα: Μην ζυμώσετε υπερβολικά τη ζύμη, γιατί μπορεί να σκληρύνει. Απλά ενσωματώστε τα υλικά μέχρι να γίνει μια μπάλα.
- Ποικιλία: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα στο κραμπλ για έξτρα άρωμα.