Ταχινόπιτα με σταφίδες και καρύδια

Υλικά

1 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλ. τσ. ταχίνι
1 1/2 ποτήρια του νερού νερό
1/2 ποτήρι νερού χυμός πορτοκαλιού
1 σφηνάκι κονιάκ
600 γρ. αλεύρι
1 κ. γλ. κανέλα
1/2 γλ. τριμμένο γαρύφαλλο
1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ
1 κ. γλ. σόδα
2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 1/2 φλ. τσ. σταφίδες ξανθές
2 φλ. τσ. χοντροτριμμένα καρύδια
ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Φούρνος προθερμασμένος στους 1700C

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε κατάλληλο μπολ τις σταφίδες με 1 κ. γλ. αλεύρι.
Ρίχνουμε πρώτα το ταχίνι σε βαθύ μττολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για λίγο με ξύλινο κουτάλι.
Σταδιακά και ανακατεύοντας συνεχώς, προσθέτουμε το νερό, το χυμό και το κονιάκ. Συνεχίζοντας το δούλεμα με το κουτάλι, ρίχνουμε σε δόσεις το αλεύρι, το μπέκιν, τη σόδα, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Αφού ενωθούν τα υλικά μας καλά, θα συνεχίσουμε το χτύπημα για 5 λεπτά με το μίξερ.
Αφήνουμε στην άκρη το μίξερ. Πάλι με ξύλινο κουτάλι θα ενσωματώσουμεστο μείγμα πρώτα τα καρύδια και μετά τις σταφίδες, με απαλές κινήσεις. Αλείφουμε με λάδι ή μαργαρίνη ένα ταψί διαμέτρου 35 εκ..
Αδειάζουμε σαυτό το μείγμα από το μπολ και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφανεια.
Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (50 λεπτά περίπου).
Βγάζουμε το ταψί κι αφήνουμε την ταχινόττιτα να κρυώσει εντελώς.
Κόβουμε σε μπακλαβωτά Κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα
Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές μέρες
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ανάλογα με το είδος ταψιού, αλλάζει και ο χρόνος ψησίματος.
Τα ανοξείδωτα και πυρέξ ταψιά χρειάζονται 5-10 λεπτά επιπλέον Όπως και στα κέικ, δεν πρέπει να δώσουμε φωτιά από πάνω γιατί, αν πιάσει κρούστα η ταχινόπιτα, δεν θα μπορέσει να φουσκώσει.

Πηγή: e-sofia.gr 

Προηγούμενο άρθροΑυτό είναι το πιο ζουμερό Κέικ
Επόμενο άρθροΥπέροχα Ντόνατς με σιρόπι Μήλου