Τα καλύτερα Τσουρέκια

Συστατικά

Μείγμα μαγιάς
4 1/2 κουταλάκια του γλυκού (14 g) ξηρή ενεργή μαγιά
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό (35 έως 45 βαθμούς C)
1 κουταλάκι του γλυκού (4 g) ζάχαρη

Ζύμη
255 gr ανάλατο βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα
1 κούπα (200 gρ) ζάχαρη
5 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ουίσκι ή μπράντυ
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1,19 kg / περίπου 9 έως 10 φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλέον για το ζύμωμα
2 κουταλάκια του γλυκού μαχλέπι (ή περισσότερο αν προτιμάτε)
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι

Διακοσμήση και Επαλλειψη
1 ολόκληρο αυγό
1 κρόκο αυγού
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Σουσάμι όπως απαιτείται

Οδηγίες

Ανακατέψτε μαζί μαγιά, ζεστό νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αφήστε την στην άκρη για να φουσκώσει,περίπου 10 με 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, λειώστε το βούτυρο και ζεστάνετε το γάλα σε ξεχωριστές κατσαρόλες.
Σε ένα μπολ, χτυπάτε τα αυγά με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ζάχαρη, ουίσκι και εκχύλισμα βανίλιας.


Στη συνέχεια προσθέστε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα, χτυπάτε συνεχώς (για να ζεστάνετε απαλά τα αυγά), ακολουθούμενο από το λιωμένο βούτυρο μέχρι να συνδυαστεί καλά. Στη συνέχεια κτυπήστε και το μίγμα μαγιάς.

Το υγρό μίγμα πρέπει να είναι αρκετά ζεστό.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε το αλεύρι, το μαχλέπι, το μπεικιν και το αλάτι. Δημιουργήστε μία τρύπα στο κέντρο του ξηρού μίγματος και ρίξτε το υγρό μείγμα. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι για να αναμίξετε ελαφρά το ξηρό μίγμα στο υγρό, ξεκινώντας από το κέντρο και προς τα έξω μέχρι να πάρει υγρασία όλο το ξηρό μίγμα.

Ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να τελειώσετε την ανάμιξη και να ζυμώσετε τη ζύμη.
Εάν είναι πολύ υγρό και χαλαρό, προσθέστε περισσότερο αλεύρι και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή, και ελαφρώς κολλώδη αλλά όχι πολύ κολλώδη ζύμη.
Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λιπαρό μπολ (βεβαιωθείτε ότι το κύπελλο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τη ζύμη, καθώς θα φουσκώσει) και τυλίξτε σφικτά με πλαστικό περιτύλιγμα ή καλύψτε χαλαρά με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Αναψτε λίγο το φούρνου και στη συνέχεια σβήστε, ώστε να είναι ελαφρώς πιο ζεστός από τη θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι πολύ ζεστός. Τοποθετήστε τη ζύμη στον φούρνο και αφήστε τον να διπλασιαστεί σε μέγεθος, περίπου 1 1/2 έως 2 ώρες. Ελέγξτε τη ζύμη περιστασιακά για να δείτε την πρόοδό της.


Για να φτιάξετε το πλεκτό σχήμα:

Βγάλτε ένα κομμάτι ζύμης ανάμεσα στα χέρια σας και την επιφάνεια εργασίας μέχρι να έχετε ένα σχοινί πάχους 1,5 έως 2,5 εκ. Κόψτε το 1/3 του μήκους της ζύμης και συνδέστε το στο κέντρο του μακρύτερου κομματιού κολλώντας τα κομμάτια μαζί.

Κουλουράκια Γιαουρτιού1

Πλέξτε χαλαρά τα σχοινιά μαζί (η πλεξούδα θα φουσκώσει,οπότε μην πλέκουν σφιχτά). Πιέστε τα άκρα μαζί για να “σφραγίσει” η πλεξούδα.


Τοποθετήστε τα ταψια με τα τσουρέκια στομ ελάφρώς ζεσταμένο φούρνο (βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος είναι απενεργοποιημένος) για να φουσκώσουν, περίπου 15 με 30 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Χτυπήστε το αυγό και τον κρόκο αυγού και τη ζάχαρη μαζί και βουρτσίστε όλα τα τσουρέκια (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρών) με το μίγμα αυγών. Πασπαλίστε με σουσάμι. Ψήστε τα τσουρέκια για 28 έως 32 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσοκαφέ χρώμα (ο χρόνος ψησίματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των τσουρεκιών), περιστρέφοντας τα ταψιά από πάνω προς τα κάτω και εμπρός προς τα πίσω κατά το ψήσιμο για να εξασφαλιστεί ομοιόμορφο ψήσιμο. Βγάλτε από το φουρνο αφήστε να κρυώσουν και…

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: mission-food.com

Προηγούμενο άρθροΤραγανά Κουλουράκια Γιαουρτιού
Επόμενο άρθροΠατάτες Ογκρατέν