Οι Τηγανητές Λεπτές Πίτες είναι ένα πιτάκι που η μαμά μου τηγάνιζε συχνά όταν ήμουν παιδί, γι’ αυτό τις λατρεύαμε και τις καταβροχθίζαμε μονομιάς, πράγμα που δείχνει πόσο νόστιμες και αφράτες είναι, άρα είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου αναμνήσεις, λοιπόν σου δίνω τρεις διαφορετικές παραλλαγές για να τις φτιάξεις κι εσύ, καθώς είναι όλες τους εύκολες και η καθεμία έχει τη δική της ξεχωριστή γεύση.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τηγανητές Λεπτές Πίτες
Φτιάξτε τις πιο αφράτες και νόστιμες Τηγανητές Λεπτές Πίτες )! Τρεις απλές παραλλαγές με γάλα ή κεφίρ, ιδανικές για να τις σερβίρετε με μέλι ή τυρί.
Ingredients
- Η συνταγή έχει τρεις παραλλαγές.
1η Παραλλαγή (Με Γάλα/Κεφίρ/Ρυζόγαλο):
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml γάλα (ή κεφίρ ή στραγγιστό γιαούρτι)
- 1 αυγό
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (ή διογκωτικό)
2η Παραλλαγή (Με Κατίκι/Κεφίρ):
- 300 γρ. κεφίρ
- Αλάτι – 2 πρέζες
- Σόδα – 1 πρέζα
- 1 αυγό
- Αλεύρι (όσο πάρει)
- Ηλιέλαιο (για το τηγάνισμα)
3η Παραλλαγή (Με Ζεστό Γάλα):
- 200 γρ. ζεστό γάλα
- 2 αυγά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 0,5 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. σόδα
- Αλεύρι (όσο πάρει)
- Φυτικό λάδι (για το τηγάνισμα)
Instructions
1η Παραλλαγή:
Αρχικά, κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, όπως έκανα κι εγώ, ωστόσο προτείνω να κοσκινίσεις αρχικά 300 γρ. αλεύρι και μετά να προσθέτεις σιγά-σιγά όσο χρειαστεί. Στη συνέχεια, προσθέτω το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό και το το γάλα/γιαούρτι. Ζυμώνω ένα μαλακό ζυμάρι. Μόλις το ζυμάρι μου είναι έτοιμο, το χωρίζω σε ίσα κομμάτια. Μετά, ανοίγω κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε λεπτή πίτα και τις τηγανίζω και από τις δύο πλευρές σε καυτό τηγάνι με φυτικό λάδι, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα.
2η Παραλλαγή:
Πρώτα, ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί. Πιο συγκεκριμένα, βάζω το κεφίρ, το αλάτι, τη σόδα και το αυγό σε ένα μπολ. Προσθέτω αλεύρι τόσο όσο χρειάζεται η ζύμη για να μην κολλάει στα χέρια μου. Ζυμώνω καλά το ζυμάρι. Στη συνέχεια, σχηματίζω λεπτές πίτες με πάχος περίπου 1 εκατοστό και τις τηγανίζω σε καυτό ηλιέλαιο και από τις δύο πλευρές, όμως φροντίζω να περιχύνω συνεχώς τις πίτες με το καυτό λάδι.
3η Παραλλαγή:
Ζυμώνω ένα ζυμάρι, όπως ακριβώς κάνω για τα ραβιόλια. Συγκεκριμένα, βάζω το ζεστό γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη σόδα. Προσθέτω αλεύρι μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μου. Ανοίγω τις πίτες σε μέγεθος όσο το τηγάνι μου, λοιπόν μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα πιάτο για να κόψω τέλειο κύκλο. Ζεσταίνω το φυτικό λάδι (δεν ρίχνω πολύ, η ποσότητα εξαρτάται από το πάχος της πίτας). Τηγανίζω τις λεπτές πίτες και από τις δύο πλευρές σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες.
Tips για τις Τηγανητές Λεπτές Πίτες
- Σερβίρισμα: Αυτές οι Τηγανητές Λεπτές Πίτες ταιριάζουν τέλεια με μέλι, μαρμελάδα, ζαχαρούχο γάλα ή ακόμα και σκέτη κρέμα γάλακτος, επομένως σερβίρω όπως μου αρέσει.
- Υποκατάστατα: Στην πρώτη παραλλαγή, μπορώ να αντικαταστήσω το γάλα με ξινόγαλο (αριανι) αν έχω στο ψυγείο, καθώς η ζύμη βγαίνει πάντα αφράτη.
- Πάχος Πίτας: Το πάχος της πίτας επηρεάζει το τηγάνισμα, διότι οι πιο λεπτές γίνονται πιο τραγανές, ενώ οι πιο χοντρές παραμένουν αφράτες σαν ψωμάκια.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:








