Τουρλού με κρέας στο φούρνο, αυτή η συνταγή συνδυάζει τα λαχανικά του τουρλού με την νοστιμιά του κρέατος, δημιουργώντας ένα πλήρες και γευστικό πιάτο που ψήνεται στο φούρνο.

Υλικά:

500-700 γρ. μοσχάρι (κομμένο σε μερίδες)
2 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
2 πατάτες
3 πιπεριές (χρωματιστές)
2 καρότα
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
4 ντομάτες
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέστε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα σκόρδα και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Ρίξτε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τον ζωμό κρέατος, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη (αν θέλετε).
Σιγοβράστε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Εν τω μεταξύ, κόψτε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις πατάτες, τις πιπεριές και τα καρότα σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους.
Βάλτε τα λαχανικά σε ένα ταψί και ρίξτε από πάνω το μείγμα με το κρέας.
Ανακατέψτε απαλά τα λαχανικά με το μείγμα κρέατος.
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C στον αέρα για 1 ώρα.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ψηθούν καλά τα λαχανικά και να δέσει η σάλτσα.
Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό (αν θέλετε) και σερβίρετε ζεστό.

Τουρλού με κρέας στο φούρνο
Τουρλού με κρέας στο φούρνο

Η Συνταγη- Φωτό είνα της κας Monika Kuligowska

Η γαλατόπιτα, ένα γλυκό απλό, ζεστό και αγκαλιάς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μας αναμνήσεων. Συνδεδεμένη με τις Κυριακές στο σπίτι, τις γιορτές και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, η γαλατόπιτα φέρνει στο νου εικόνες ζεστασιάς και νοσταλγίας.

Η γαλατόπιτα, όμως, δεν είναι μόνο ένα γευστικό γλυκό. Είναι ένα σύμβολο αγάπης, φροντίδας και οικογενειακής θαλπωρής. Η παρασκευή της, συχνά από τα χέρια της γιαγιάς ή της μαμάς, γινόταν με μεράκι και αγάπη, προσφέροντας μια γλυκιά νότα στις οικογενειακές στιγμές.

Υλικά

1,5 λίτρο γάλα
4 αυγά
200 γραμμάρια βούτυρο Kερκύρας
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1,5 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
ξύσμα και χυμό από ένα μικρό λεμόνι
ξύσμα και χυμό από ένα μικρό πορτοκάλι
δύο βανίλιες

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι,τις βανίλιες, τα ξύσματα, τους χυμούς και ανακατεύουμε.

Χτυπάμε τ’αυγά σ ένα μπολ ν΄ αφρατέψουν και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
Όταν «κάθεται» στην ράχη της ξύλινης κουτάλας η κρέμα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια ανακατεύοντας να λιώσει.

Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 50-60 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Αν χρησιμοποιήσετε ταψί θα πρέπει να το βουτυρώσετε.
‘Οταν την βγάλουμε απ τον φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Η γαλατόπιτα, λοιπόν, δεν είναι απλά ένα γλυκό. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας, της παράδοσής μας και της οικογενειακής μας κληρονομιάς. Είναι ένα γλυκό που μας συντροφεύει από τα παιδικά μας χρόνια και θα συνεχίσει να μας γλυκαίνει για πολλά χρόνια ακόμα.

Καλή σας επιτυχία!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη

Η φόρμα σιλικόνης που χρησιμοποιήθηκε είναι της εταιρείας Τupperware

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σμυρνέϊκη Γαλατόπιτα χωρίς Φύλλο

Σμυρνέϊκη Γαλατόπιτα χωρίς Φύλλο

Η Σμυρνέϊκη γαλατόπιτα είναι μια νόστιμη ελληνική γλυκιά συνταγή που μπορεί να παρασκευαστεί χωρίς τη χρήση φύλλου.

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

1400 γρ Γάλα Πλήρες Πρόβειο ή Αγελαδινό
1 ξύλο κανέλας
320 γρ Ζάχαρη Κρυσταλλική
170 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
65 γρ Βούτυρο Αγελαδινό
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα Πορτοκάλι
5 Αυγά μεσαία χτυπημένα

Κανελοζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας μέσα στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τα αυγά δηλαδή το γάλα το σιμιγδάλι τη ζάχαρη το βούτυρο το ξύλο κανέλας τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα
Σπάμε λιγάκι τα αυγά με ένα πηρούνι ώστε να είναι έτοιμα να τα ρίξουμε στην κρέμα
Οταν είναι έτοιμη πλέον η κρέμα μας κλείνουμε το μάτι συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τα χτυπημένα αυγά

Οταν έχουν ενσωματωθεί τα αυγά στην κρέμα αφαιρούμε προσεκτικά το ξύλο κανέλας και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο
ταψί με διάμετρο 27 εκατοστών
Απλώνουμε ομοιόμορφα προσθέτουμε προαιρετικά κανέλλο ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου
μία ώρα και είναι ετοιμη

Προηγούμενο άρθροΡολό με γέμιση μήλου
Επόμενο άρθροΤυροπιτάρια