Η Τούρτα Ναπολέων είναι ένα γλυκό με ιστορία, που συνδυάζει την τραγανότητα του σπιτικού φύλλου με την απαλότητα της κρέμας. Είναι το τέλειο γλυκό για ειδικές περιστάσεις ή ακόμα και για μια απλή Κυριακή, για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας. Εγώ την φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως!

Υλικά (διάμετρος 22 εκ.)

Αλεύρι-430/450γρ
Βούτυρο – 250 γρ (κρύο)
Αυγά – 1 τεμ
Ξίδι – 1 κ.σ
Λάδι – 1 κ.σ
Ζάχαρη βανίλιας – 10 γρ
Το νερό είναι παγωμένο
Μια πρέζα αλάτι

Προετοιμασία

Σπάμε ένα αυγό σε κουπα 250 ml, προσθέτουμε λάδι, ξύδι, αλάτι, ζάχαρη βανίλια, ανακατεύουμε, προσθέτουμε το νερό έως 250 ml (βάζουμε στο ψυγείο)
(Έχω ένα αυγό, λάδι, ξύδι, ζάχαρη βανίλια, αλάτι – ζύγιζαν 90 γρ., πρόσθεσα 160 νερό = 250 συνολικά)

Εν τω μεταξύ :
Κοσκινίστε το αλεύρι, καντε με ένα μεγάλο μαχαίρι μια λακούβα και βάλτε το βουτυρο, προσθέστε σταδιακα το μειγμα με το κρύο νερό με το αυγό, ανακατέψτε με μια σπάτουλα, όχι με τα χέρια σας (για να μην ζεσταθεί η ζύμη και το βούτυρο μην λιώσει)
Μην ζυμώνετε τη ζύμη ελαφρα απλά τη μαζεύετε σε ένα σωρό.

Επιλογή 1

Βάλτε σε σακουλα ή σε μεμβράνη.
Καλύτερα να το αφήσετε στο ψυγείο όλο το βράδυ.
Χωρίζουμε σε 8-9 ίσα μέρη, βάζουμε στο ψυγείο.
Βγάζετε ένα κομμάτι από το ψυγείο, ανοιγετε σε λεπτό φυλλο, τρυπάτε με ένα πιρούνι και ψήνετε
Ψήνουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Επιλογή 2 (πιο φυλλώδης)

Βάζουμε τη ζύμη που έχουμε μαζέψει σε μια μπάλα, την ισιώνουμε, την αφήνουμε στο ψυγείο για 40-60 λεπτά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας πασπαλισμένη με αλεύρι καλά, η ζύμη πρέπει πάντα να είναι πασπαλισμένη ελαφρά με αλεύρι, να μην κολλάει, ώστε η ζύμη να διατηρεί το στρώμα της (λίγο αλεύρι)

Ανοίγουμε τη ζύμη από το ψυγείο σε ορθογώνιο σχήμα, τη διπλώνουμε σε ρολό και στη συνέχεια επικαλύπτουμε και τις δύο άκρες μέχρι τη μέση.
Ανοίγουμε ξανά, τυλίγουμε σε ρολό, χωρίζουμε σε 8-9 ίσα μέρη (όλα εξαρτώνται από τη διάμετρο)
Φωτογραφίας στα σχόλια (όλα είναι πολύ πιο απλά και γρήγορα στην πράξη)


Διατηρείτε στο ψυγείο ολα τα κομματια, βγάζετε ένα κομμάτι, ανοιγετε σε λεπτό φυλλο, τρυπάτε με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 220-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ψήνω σε ανάποδο ταψί με λαδοκολα, βολεύει πολύ, δεν βγάζω το ταψί από τον φούρνο, βάζω σχάρα και μεταφέρω το ψημένο φύλλο μαζί με την σχαρα στη σχάρα.
Σε ένα ταψί που έχει θερμανθεί στο φούρνο, βάζω το επόμενο φυλλο με λαδοκολα, έτσι τα φυλλα ψήνονται πιο γρήγορα, το ταψί θερμαίνεται συνέχεια, ενώ το ένα φυλλο ψήνεται – ανοίγω το επόμενο 
Όσο είναι ακόμα ζεστά τα φυλλα, τα κόβω με ένα τσερκι στρογγυλο (με βολεύει πολύ)
Μπορείτε επίσης να το κόψετε πριν το ψήσιμο (δεν μου αρέσει και τόσο)
Λάβετε υπόψη ότι τα φυλλα μειώνονται σε διάμετρο κατά το ψήσιμο, επομένως πρέπει να ανοίξετε μεγαλύτερη διάμετρο

Κρέμα μουσελίν

Γάλα 150ml και 550ml
Αυγά-2
κορν φλαουερ-40 γρ
Αλεύρι-30
Ζάχαρη-150 γρ.
Ζάχαρη βανίλιας – 20 γρ
Κονιάκ – 2 κουταλιές της σούπας
Βούτυρο – 50γρ + 200γρ

Προετοιμασία

Προσθέστε τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλαουερ, το αλεύρι στα 150 ml γαλα – ανακατέψτε τα πάντα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν,
ρίξτε τα υπόλοιπα 550 ml γάλα, μαγειρέψτε ανακατεύοντας όλη την ώρα μέχρι να πήξει, προσθέστε τη ζάχαρη βανίλιας στο τέλος
Βγαζουμε απο την φωτια προσθέτουμε 50 γρ βουτυρο, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε 200ml βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 22-23 μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε σταδιακά τη βάση της κρέμας, χτυπάμε
ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε στο τέλος το κονιάκ.
Η βάση και το βουτυρο πρέπει να είναι της ίδιας θερμοκρασίας, αν η θερμοκρασία είναι διαφορετική, η κρέμα θα χωρίσει.
Το βουτυρο πρέπει να είναι καλής ποιότητας

Kρεμα Diplomat (η αγαπημένη μου)

Μαγειρεύουμε τη βάση κρέμας όπως παραπανω
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος 33% (300 g) μέχρι να γινει σαντιγι, την προσθέτουμε σταδιακά στην κρέμα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Μαγειρέψτε με ευχαρίστηση να πάνε όλα επιτυχημένα!

Συναρμολογουμε κρεμα λιγο στην βαση με τα φυλλο – κρεμα και τελειωνουμε με κρεμα περιπου 6 φυλλα τρυβουμε τα υπολοιπα αλλειφουμε γυρω γυρω με κρεμα και κολλαμε το τριμμενο φυλλο και διακοσμουμε οπως μας αρεσει

Η Συνταγή είναι της κας Татьяна Петришина