Το ψημένο κοτόπουλο παρμεζάνας είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή του κλασικού κοτόπουλου παρμιτζάνα, αφού δεν χρειάζεται καθόλου τηγάνισμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό και τρυφερό κοτόπουλο με πλούσια γεύση, που εγώ το σερβίρω συνήθως με μακαρόνια για ένα πλήρες γεύμα.

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού,
6 κομμάτια στήθους κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και το δέρμα
2 φλιτζάνια έτοιμη σάλτσα μαρινάρας(Barilla)
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό1
250γρ τρυμμένο τυρί μοτσαρέλα,
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα,
150γρ συσκευασία κρουτόν σκόρδου

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμοί C.
Επαλείψτε το κάτω μέρος ενός ταψιου 9×13 ιντσών με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με σκόρδο και νιφάδες καυτερού κόκκινου πιπεριού.
Τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου στο κάτω μέρος του ταψιου και ρίξτε τη σάλτσα μαρινάρας πάνω από το κοτόπουλο. Πασπαλίζετε με βασιλικό πάνω από τη σάλτσα μαρινάρας, και απο πάνω το μισό τυρί μοτσαρέλας, και μετάτο μισό τυρί παρμεζάνας.
Απλώνετε τα κρουτόν, και στη συνέχεια από πάνω το υπόλοιπο τυρί μοτσαρέλα και το υπόλοιπο τυρί παρμεζάνα.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι το τυρί και τα κρουτόν να είναι χρυσαφίσιο και το κοτόπουλο δεν είναι πλέον ροζ στο εσωτερικό του, περίπου 35 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με το σχήμα και το πάχος του κοτόπουλου.
Εάν έχετε με έΈνα θερμόμετρο που βάλετε στο παχύτερο τμήμα ενός στήθους κοτόπουλου θα πρέπει να διαβάζει τουλάχιστον 70 βαθμοί C.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κοτόπουλο παρμεζάνας σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κοτόπουλο: Αν τα κομμάτια κοτόπουλου είναι πολύ παχιά, μπορείτε να τα χτυπήσετε ελαφρά με έναν πλάστη ή έναν μπάτη κρέατος για να έχουν ομοιόμορφο πάχος και να ψηθούν πιο γρήγορα.
  • Σάλτσα: Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σπιτική σάλτσα ντομάτας αντί για έτοιμη.
  • Τυριά: Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο τυρί προβολόνε.
  • Συνοδευτικό: Το πιάτο ταιριάζει τέλεια με ζυμαρικά, όπως σπαγγέτι ή πέννες, για να απολαύσετε όλη την υπέροχη σάλτσα.