Το Τυροψωμο της Γιαγιάς

Καταπληκτική συνταγή για εύκολο, αφράτο και πολύ νόστιμο τυρόψωμο με βούτυρο. Σε όλους αρέσει! Κάντε το και θα γίνει μια αγαπημένη σας συνταγή.

Εδώ είναι τα απαραίτητα προϊόντα:

21 g φρέσκια μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100 ml ζεστό γάλα
2 αυγά – χωρίστε 1 κρόκο + 1 κουταλιά της σούπας γάλα
500 g αλεύρι + 50 g για ζύμωμα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 γραμμάρια γιαούρτι (3 κουταλιές της σούπας)
25 ml φυτικού ελαίου (2 κουταλιές της σούπας)
100 ml ζεστό γάλα
70 g λιωμένο βούτυρο
250 γραμμάρια φέτα

Εκτέλεση

Σε μία μπασίνα τριβουμε την μαγια , ζαχαρη, και το γάλα ανακατευουμε να διαλυθούν όλα μαζί.
Σε ένα μπολάκι ρίξτε τον κρόκο με μία κουταλια της σουπας γάλα και χτυπήστε το και αφήστε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τα 2 ασπραδια και τον ένα κρόκο και αφήστε στην άκρη

Σ ενα μπολ κοσκινίστε και αναμείξτε το αλεύρι , αλάτι, γιαούρτι, λάδι το μειγμα (2 ασπραδια + 1 κρόκο ) γάλα και ρίξτε την μαγια.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια συνοχή ζύμης.
Αλευρώνουμε το παγκο μας και βγάζουμε την ζύμη και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώσπου τελικά έχουμε ενα ζυμάρι μαλακό που δε κολλάει. Το βάζουμε σε μπολ και το σκεπάζουμε για 50 λεπτά

Το ξαναβγαζουμε σε αλευρωμένο παγκο και το ζυμώνουμε πάλι. Το χωρίζουμε σε 4 ισα μερη και φτιάχνουμε 4 μπαλες.
Ανοίγουμε κάθε μπαλα σε φύλλο 25 εκ και το διπλώνουμε στα 4 και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε το πρώτο φύλλο το ανοίγουμε και βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα.

Σκεπάζουμε με το 2 φύλλο και βουτυρώνουμε πάλι

Επαναλαμβανουμε το ιδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα πλην του 4ου που μόνο σκεπάζουμε μ αυτό. Κοβουμε σε 7 λωρίδες.

Τις στρίβουμε και τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30 εκ στρωμένο με χαρτί ψησίματος

και σκεπαζουμε για 30 λεπτα. Αλειφουμε με το μειγμα αυγου γάλακτος

και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά.

Ετοιμοοοοοοοοοοοοοοοοο

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό Τσουρέκι…
Επόμενο άρθροH Ζεστή πίτα της τεμπέλας