Το να φτιάξεις τραγανό χειροποίητο φύλλο είναι μια τέχνη, αλλά με τη σωστή τεχνική είναι πανεύκολο! Το μυστικό βρίσκεται στον τρόπο που τοποθετούμε τα φύλλα, δημιουργώντας πτυχώσεις που προσφέρουν αέρινη υφή και απίστευτο τραγανό αποτέλεσμα. Αυτή η τεχνική είναι κατάλληλη για κάθε γέμιση, αλλά εγώ θα σας τη δείξω σε μια πεντανόστιμη λουκανικόπιτα.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Το μυστικό για τραγανό χειροποίητο φύλλο πίτας
Σήμερα θα σας αποκαλύψω το μυστικό για ένα τραγανό χειροποίητο φύλλο που θα απογειώσει κάθε πίτα σας. Είναι η τεχνική που κάνει τη διαφορά και δίνει αυτό το απίστευτο αποτέλεσμα που λιώνει στο στόμα. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για κάθε είδους πίτα, αλλά εγώ θα σας δείξω πώς να τη φτιάξετε σε μία πεντανόστιμη λουκανικόπιτα.
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτό το υπέροχο φύλλο και την πίτα, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 600-700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (τύπου Κούλα, αν βρείτε)
- 250-300 ml Χλιαρό νερό
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.σ. Λευκό ξύδι
- Νισεστέ (για το άνοιγμα)
Για το άλειμμα:
- 120 γρ. Βούτυρο (τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό)
- 120 γρ. Ηλιέλαιο
Για τη γέμιση:
- 4-5 Λουκάνικα Φρανκφούρτης, βρασμένα και ψιλοκομμένα
- 250 γρ. Τριμμένο τυρί cheddar
- Σουσάμι (για πασπάλισμα)
Instructions
Ο λόγος που σου γράφω σήμερα είναι για να σου δείξω την τεχνική του φύλλου πίτας που με ενθουσίασε. Δεν υπάρχει πιο τραγανό! Η ζύμη μου είναι απλή, με αλεύρι, χλιαρό νερό, αλάτι και λίγο λευκό ξύδι, όλα με το μάτι. Για το χειροποίητο φύλλο, άνοιξα συνολικά πολλά φύλλα με λίγο νισεστέ, ενώ για το άλειμμα χρησιμοποίησα βούτυρο τύπου Κερκύρας ανακατεμένο με ηλιέλαιο.
Ξεκίνησα με τα κάτω φύλλα, χρησιμοποιώντας την γνωστή τεχνική του βουτυρώματος και διπλώματος. Μετά, έστρωσα τη γέμιση που έφτιαξα με βρασμένα, ψιλοκομμένα λουκάνικα Φρανκφούρτης και μπόλικο τριμμένο cheddar. Από πάνω άπλωσα ένα φύλλο και το βουτύρωσα.
Τα επόμενα φύλλα, τα άνοιξα όσο πιο λεπτά γινόταν και τα τέντωνα τραβώντας τις αντίθετες πλευρές. Μετά, έσπρωχνα με το δάχτυλό μου στο κέντρο, σχηματίζοντας μια διπλή βεντάλια. Μην ανησυχείς αν υπάρχει κάποια τρυπούλα, γιατί θα καλυφθεί από τις πολλές πτυχώσεις. Τα τοποθέτησα στις τέσσερις γωνίες της λαμαρίνας, ανοίγοντας και τακτοποιώντας τις πτυχές, για να τελειοποιήσω το χειροποίητο φύλλο.
Άλειψα με ένα πινέλο το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου και πασπάλισα σουσάμι. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους λατρεύουν το παραδοσιακό, χωριάτικο χειροποίητο φύλλο, χωρίς πολλά λιπαρά που το βαραίνουν.
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το χειροποίητο φύλλο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Η τεχνική: Η τεχνική με τις πτυχώσεις ("βεντάλια") είναι αυτό που δίνει το απίστευτο τραγανό αποτέλεσμα στο φύλλο, χωρίς να χρειάζεται να το κάνετε πολύ χοντρό ή λιπαρό.
- Αλεύρι: Η ποιότητα του αλευριού είναι σημαντική. Ένα δυνατό αλεύρι, όπως το Κούλα, βοηθάει στο εύκολο άνοιγμα του τραγανού χειροποίητου φύλλου.
- Διπλό άλειμμα: Ο συνδυασμός βουτύρου και ηλιέλαιου δίνει μια ξεχωριστή γεύση και βοηθάει το φύλλο να γίνει ακόμα πιο τραγανό.
- Μην ανησυχείτε: Μην αγχωθείτε αν κάποιο σημείο του φύλλου σκιστεί. Οι πτυχώσεις θα το καλύψουν και η πίτα θα γίνει υπέροχη.