Η Τραχανόπιτα Φανταστική είναι ένα πιάτο με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση, που συνδυάζει τη θρεπτική αξία του τραχανά με την πλούσια γεύση των τυριών. Αυτή η συνταγή είναι δοκιμασμένη, παλιά, και το αποτέλεσμα είναι μία μοναδική πίτα που θα σας γεμίσει με ζεστασιά και γεύση. Ας την ετοιμάσουμε μαζί!

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Τραχανόπιτα

Τραχανόπιτα

Θέλετε να φτιάξετε μία πίτα που να μοσχοβολάει Ελλάδα και να θυμίζει τα παλιά; Η Τραχανόπιτα αυτή είναι ακριβώς αυτό! Μία παραδοσιακή, πεντανόστιμη συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά και συνδυάζει τον γλυκό τραχανά με τα αγαπημένα μας τυριά. Εγώ τη λατρεύω και είμαι σίγουρη ότι κι εσείς θα την απολαύσετε!

Prep Time 50 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 50 minutes

Ingredients

  • Για να φτιάξουμε αυτή τη λαχταριστή Τραχανόπιτα Φανταστική θα χρειαστούμε:

Για τη Γέμιση:

  • 800 γρ. Φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. Νερό
  • 300 γρ. Γλυκό τραχανά
  • 300 γρ. Φέτα
  • 150 γρ. Γραβιέρα
  • 2 κ.σ. Βούτυρο γάλακτος
  • Αρκετό πιπέρι
  • Λίγο αλάτι (προσοχή λόγω τυριών)
  • Ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 4 τεμ. Αυγά
  • Λίγη ρίγανη

Για το Φύλλο:

  • 2 κούπες Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γ.ο.χ.)
  • 1/2 κ.γ. Αλάτι
  • 1 κ.σ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. Ξύδι
  • Νερό (όσο πάρει, περίπου 1/2 - 3/4 κούπας)
  • Λίγο ελαιόλαδο (για το άλειμμα των φύλλων)

Instructions

  1. Ξεκινάμε βάζοντας νερό και γάλα σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε συνεχώς και απαλά, ώστε ο τραχανάς να απορροφήσει τα υγρά και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης υφή, χωρίς να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, ρίχνουμε βούτυρο και λίγο αλάτι, και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
  2. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά, τα χτυπημένα αυγά, πιπέρι, ρίγανη και μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  3. Παίρνουμε ένα λαδωμένο ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, αφήνοντας τις άκρες να προεξέχουν. Λαδώνουμε το φύλλο, τοποθετούμε ένα δεύτερο φύλλο και αδειάζουμε πάνω του όλο το μείγμα του τραχανά. Σκεπάζουμε με ένα τρίτο φύλλο, λαδώνουμε ξανά, και τέλος τοποθετούμε ένα τέταρτο φύλλο. Κλείνουμε τις προεξέχουσες άκρες των φύλλων προς τα μέσα, λαδώνουμε την επιφάνεια και ψιχαλίζουμε με λίγο νερό.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα. Αν η πίτα αρχίσει να παίρνει πολύ χρώμα νωρίτερα, μπορούμε να τη σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο. Προς το τέλος του ψησίματος, κατεβάζουμε το ταψί στον πάτο του φούρνου για να ψηθεί καλά και από κάτω.

Η Συνταγή είναι της κας Τέμενη αγαπημένη. Xristina Xristidi Xatzidaki

και την σελίδα temeni-agapimeni

Notes

Tips για την Τέλεια Τραχανόπιτα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Τραχανόπιτα σας τέλεια. Αν ο τραχανάς σας είναι πολύ "σφιχτός" μετά το μαγείρεμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα γάλα ή νερό για να γίνει πιο κρεμώδης η γέμιση. Για τα φύλλα, το ξύδι βοηθάει να γίνουν πιο τραγανά. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε τα δικά σας φύλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα φύλλα κρούστας ή χωριάτικα. Φροντίστε να λαδώσετε καλά κάθε φύλλο για να γίνει η πίτα τραγανή και να μην κολλήσει. Το ψιχαλιστό νερό στο τέλος βοηθάει στην κρούστα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή