Οι Τραχανόπιτες είναι ένα αγαπημένο παραδοσιακό έδεσμα που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη υφή και τη γεμάτη γεύση του. Είναι ιδανικές για κάθε ώρα της ημέρας, ως σνακ, ορεκτικό ή ακόμα και ως κύριο γεύμα, συνοδευόμενες με μια σαλάτα. Εγώ τις λατρεύω γιατί είναι πανεύκολες να τις φτιάξω και αρέσουν σε όλους.

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐

Τραχανόπιτες

Τραχανόπιτες

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας μια αυθεντική συνταγή από την Κρήτη, τις υπέροχες Τραχανόπιτες, γνωστές και ως Χειρομηλόπιτες. Είναι παραδοσιακές πίτες με τραχανά, γεμιστές με τυρί, που γίνονται εύκολα με τα χέρια και είναι πεντανόστιμες, φέρνοντας στον νου γεύσεις από τα παλιά.

Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 35 minutes

Instructions

Πάμε τώρα να δούμε πώς θα φτιάξουμε αυτές τις παραδοσιακές πίτες.

    για τον τραχανά
    Από το βράδυ ξεκινάμε τη διαδικασία. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 κιλά νερό με λίγο αλάτι να βράσει. Προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι μέχρι το πρωί, για να κρυώσει ο χοντρός τραχανάς.
    για τη ζύμη
    Το πρωί, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κρύο τραχανά. Σε 1 ποτήρι με χλιαρό νερό ανακατεύουμε τη μαγιά και το αλεύρι, ώστε να γίνει ένας χυλός. Τον βάζουμε και αυτόν μέσα στο μπολ μαζί με τον τραχανά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, τα αφήνουμε σκεπασμένα περίπου για 2 ώρες, για να ανέβει το μείγμα του τραχανά. Αν γίνει πολύ αφράτο, μπορούμε να του προσθέσουμε λίγο αλεύρι.
    για το τηγάνισμα
    Μετά, παίρνουμε λίγο από το μείγμα, πάντα με βρεγμένα χέρια. Κάνουμε μια γουβίτσα στην παλάμη μας και βάζουμε μέσα τη μυζήθρα, τη φέτα ή το τυρί της επιλογής μας. Τα κάνουμε μπαλάκια και τα πατάμε λίγο για να γίνουν πλακέ. Τα αλευρώνουμε ελαφρώς και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι στο τηγάνι. Είναι πεντανόστιμα!

    Η Συνταγή είναι της κας Μαρια Θεοδωρακη

Notes

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Τραχανόπιτες σας ακόμα πιο επιτυχημένες:

  • Δυόσμος: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή αποξηραμένο δυόσμο. Ο φρέσκος όμως δίνει ένα πιο έντονο άρωμα.
  • Τυρί: Η κρητική ξινή μυζήθρα δίνει μια ιδιαίτερη και παραδοσιακή γεύση στις πίτες.
  • Χέρια: Το να έχετε βρεγμένα χέρια είναι απαραίτητο για να πλάσετε το μείγμα, καθώς είναι αρκετά κολλώδες.
  • Συνεκτικότητα: Αν το μείγμα σας βγει πολύ μαλακό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι για να πλάθεται πιο εύκολα.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή