Σήμερα θα ταξιδέψουμε γευστικά στη Μάνη για να φτιάξουμε την πιο απλή, αλλά απίστευτα νόστιμη ελληνική μακαρονάδα: την παραδοσιακή τσουχτή. Είναι μία έκρηξη γεύσεων με λίγα, αγνά υλικά – μακαρόνια, μυζήθρα, βούτυρο – και φυσικά το τηγανητό αυγό στο τέλος!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά (για 2 Άτομα)

Για τη Μακαρονάδα:

  • 300 γραμμάρια – Μακαρόνια (με τρύπες, π.χ. Νο 3 ή 5)
  • 200 γραμμάρια – Μυζήθρα (σκληρή, τριμμένη)
  • 2 κουτ. σούπας – Βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κουτ. σούπας – Ελαιόλαδο
  • Λίγο – Αλάτι

Για το Αυγό:

  • 2 – Αυγά
  • Λίγο – Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • Λίγο – Αλάτι & Πιπέρι

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία:

Τρίψτε τη μυζήθρα από τις λεπτές τρύπες του τρίφτη.

Σε νερό που βράζει , ρίξτε αλάτι και προσθέστε τα μακαρόνια . Βράστε τα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Στραγγίστε τα μακαρόνια και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα, διατηρώντας τα ζεστά.

Β. Το Μυστικό της Τσουχτής:

Σε ένα τηγάνι , ρίξτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο . Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά .

Προσθέστε τη μισή τριμμένη μυζήθρα στο τηγάνι. Ανακατέψτε απαλά για να πάρει ένα ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα , χωρίς να καεί (αυτό είναι το μυστικό της τσουχτής).

Ρίξτε τη λιωμένη μυζήθρα με το βούτυρο και το λάδι πάνω από τα ζεστά μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά . Αφήστε σκεπασμένο στην άκρη.

Γ. Αυγά & Σερβίρισμα:

Στο ίδιο τηγάνι , προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο . Τηγανίστε τα δύο αυγά μάτια , κατά προτίμηση μελάτα .

Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα. Γαρνίρετε με την υπόλοιπη τριμμένη μυζήθρα και τα τηγανητά αυγά από πάνω. Αλατοπιπερώστε τα αυγά.

 


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 10 – 15 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αυθεντική Γεύση Μάνης

Μυζήθρα: Η παραδοσιακή τσουχτή φτιάχνεται με σκληρή μυζήθρα (ξυστή). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξερή μυζήθρα ή σκληρή φέτα αν δεν βρείτε. Το λίπος που απομένει από το βούτυρο και το λάδι στο τηγάνι παίρνει τη γεύση του τυριού και είναι αυτό που δένει τη μακαρονάδα.

Βούτυρο & Λάδι: Ο συνδυασμός βουτύρου και ελαιολάδου δίνει πλούσια γεύση και υφή . Χρησιμοποιήστε καλό αγελαδινό βούτυρο για να απογειώσετε το άρωμα.

Τσιγάρισμα Μυζήθρας: Προσέξτε το τηγάνισμα της μυζήθρας στο βούτυρο. Θέλετε να ροδίσει και να απελευθερώσει τα αρώματά της, όχι να καεί. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή .

Αυγά: Το μελάτο αυγό μάτι είναι απαραίτητο ! Όταν σπάει ο κρόκος πάνω στα ζεστά μακαρόνια, δίνει μια κρεμώδη υφή και ολοκληρώνει τη γεύση της τσουχτής.


 

Σχετικές Συνταγές 

Μανιάτικη Τραχανόπιτα

Μακαρόνια με Καμένο Βούτυρο και Ξινομυζήθρα

Καγιανάς (Στραπατσάδα)