Σήμερα θα ταξιδέψουμε γευστικά στη Μάνη για να φτιάξουμε την πιο απλή, αλλά απίστευτα νόστιμη ελληνική μακαρονάδα: την παραδοσιακή τσουχτή. Είναι μία έκρηξη γεύσεων με λίγα, αγνά υλικά – μακαρόνια, μυζήθρα, βούτυρο – και φυσικά το τηγανητό αυγό στο τέλος!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά (για 2 Άτομα)
Για τη Μακαρονάδα:
- 300 γραμμάρια – Μακαρόνια (με τρύπες, π.χ. Νο 3 ή 5)
- 200 γραμμάρια – Μυζήθρα (σκληρή, τριμμένη)
- 2 κουτ. σούπας – Βούτυρο αγελαδινό
- 2 κουτ. σούπας – Ελαιόλαδο
- Λίγο – Αλάτι
Για το Αυγό:
- 2 – Αυγά
- Λίγο – Ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
- Λίγο – Αλάτι & Πιπέρι
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία:
Τρίψτε τη μυζήθρα από τις λεπτές τρύπες του τρίφτη.
Σε νερό που βράζει , ρίξτε αλάτι και προσθέστε τα μακαρόνια . Βράστε τα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
Στραγγίστε τα μακαρόνια και επιστρέψτε τα στην κατσαρόλα, διατηρώντας τα ζεστά.
Β. Το Μυστικό της Τσουχτής:
Σε ένα τηγάνι , ρίξτε το βούτυρο και το ελαιόλαδο . Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά .
Προσθέστε τη μισή τριμμένη μυζήθρα στο τηγάνι. Ανακατέψτε απαλά για να πάρει ένα ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα , χωρίς να καεί (αυτό είναι το μυστικό της τσουχτής).
Ρίξτε τη λιωμένη μυζήθρα με το βούτυρο και το λάδι πάνω από τα ζεστά μακαρόνια στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά . Αφήστε σκεπασμένο στην άκρη.
Γ. Αυγά & Σερβίρισμα:
Στο ίδιο τηγάνι , προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και το υπόλοιπο βούτυρο . Τηγανίστε τα δύο αυγά μάτια , κατά προτίμηση μελάτα .
Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα. Γαρνίρετε με την υπόλοιπη τριμμένη μυζήθρα και τα τηγανητά αυγά από πάνω. Αλατοπιπερώστε τα αυγά.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 – 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Αυθεντική Γεύση Μάνης
Μυζήθρα: Η παραδοσιακή τσουχτή φτιάχνεται με σκληρή μυζήθρα (ξυστή). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξερή μυζήθρα ή σκληρή φέτα αν δεν βρείτε. Το λίπος που απομένει από το βούτυρο και το λάδι στο τηγάνι παίρνει τη γεύση του τυριού και είναι αυτό που δένει τη μακαρονάδα.
Βούτυρο & Λάδι: Ο συνδυασμός βουτύρου και ελαιολάδου δίνει πλούσια γεύση και υφή . Χρησιμοποιήστε καλό αγελαδινό βούτυρο για να απογειώσετε το άρωμα.
Τσιγάρισμα Μυζήθρας: Προσέξτε το τηγάνισμα της μυζήθρας στο βούτυρο. Θέλετε να ροδίσει και να απελευθερώσει τα αρώματά της, όχι να καεί. Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή .
Αυγά: Το μελάτο αυγό μάτι είναι απαραίτητο ! Όταν σπάει ο κρόκος πάνω στα ζεστά μακαρόνια, δίνει μια κρεμώδη υφή και ολοκληρώνει τη γεύση της τσουχτής.
Σχετικές Συνταγές
Μακαρόνια με Καμένο Βούτυρο και Ξινομυζήθρα










