Τυροπιτάκια με ζύμη γιαουρτιού (κουρού)

Υλικά (κάνει περίπου 20)

Για τη ζύμη
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3/4 φλιτζανιού απλό γιαούρτι
1 κουτ. του αλατιού
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
(ή 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ)

Η γέμιση
1 φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
1 φλιτζάνι φρέσκο ​​τυρί μυζήθρα.
1/4 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα.
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
1/2 κουτ. φρέσκο ​​τριμμένο μοσχοκάρυδο
φρέσκο ​​τριμμένο πιπέρι για γεύση
1 κουτ. από φρέσκο ​​δυόσμο ψιλοκομμένο

Επικάλυψη
1 κρόκοι αυγού ανακατεμένοι με λίγη κρέμα
σουσάμι

Προθερμασμένος φούρνος 180 (μεσαία σχάρα)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ) και το αλάτι. Αφήνω στην άκρη. Σε άλλο μπολ. προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Τώρα προσθέστε σταδιακά το αλεύρι στα υγρά υλικά σας και ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα. Ξεκινήστε να ζυμώνετε τη ζύμη με τα χέρια σας όταν σχεδόν όλο το αλεύρι έχει προστεθεί στα υγρά υλικά σας. Η ζύμη σας πρέπει να είναι λεία, εύπλαστη και να κολλάει μόνο λίγο. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και κρατήστε το.

Προθερμάνετε τον φούρνο σας. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αυγό, την θρυμματισμένη φέτα, τη μυζήθρα και τα τριμμένα τυριά γραβιέρα. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το φρέσκο ​​τριμμένο πιπέρι και τον δυόσμο ψιλοκομμένο και τώρα πολτοποιούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Τοποθετήστε τη ζύμη σας στην επιφάνεια εργασίας σας και ανοίξτε την σε ένα μακρύ λεπτό κούτσουρο. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια στο μέγεθος ενός μικρού αυγού. Τυλίξτε σε μια μπάλα και ισιώστε στην παλάμη των χεριών σας. Τώρα τοποθετήστε την πεπλατυσμένη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας σας και συνεχίστε να ισιώνετε τη ζύμη με την παλάμη του χεριού σας μέχρι να έχετε έναν στρογγυλό, λεπτό δίσκο. Τοποθετήστε ένα κουτ. από τη γέμιση στη μέση της ζύμης και διπλώνουμε για να σχηματιστεί ένα σχήμα μισοφέγγαρου. Τσιμπάμε τη ζύμη για να σφραγιστεί η πίτα και στη συνέχεια τσακίζουμε τη στρογγυλεμένη πλευρά με ένα πιρούνι. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και επαναλαμβάνουμε μέχρι να εξαντληθεί η ζύμη και η γέμιση.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με δυο κ.σ. κρέμα γάλακτος και μετά αλείφετε τις κορυφές από τις τυρόπιτες σας. Πασπαλίστε τις κορυφές από τις πίτες με σουσάμι και βάλτε τις στον προθερμασμένο φούρνο σας για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα Τυροπιτάκια σε δοχείο για έως και 5 ημέρες. Σερβίρετε ως σνακ ή σε μπουφέ.

Καλή Απόλαυση

Photo: Valentina Stavrinides

Προηγούμενο άρθροΠανεύκολη τούρτα με ξηρούς καρπούς
Επόμενο άρθροΑνάλαφρο κέικ “Bella” για τον καφέ