Αυτή η συνταγή για τυροπιτάρι Αργολίδας (ή τηγανιτή τυρόπιτα, όπως την ονομάζετε) είναι μια εύκολη και νόστιμη εκδοχή της κλασικής ελληνικής τυρόπιτας.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
8 γραμμάρια μαγιά (1 σακουλάκι)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Νερό (όσο χρειαστεί)
Για τη γέμιση:
400 γραμμάρια φέτα (μαλακή, σκληρή, πικάντικη, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
Αλάτι και πιπέρι (σε αφθονία)
Για το τηγάνισμα:
Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (2 εκ.)
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικό):
Τριμμένη μυζήθρα ή γραβιέρα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, διαλύστε τη μαγιά με το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Αφήστε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατέψτε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Ρίξτε το μείγμα μαγιάς και ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη. Προσθέστε νερό σιγά σιγά, αν χρειαστεί.
Σκεπάστε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήστε την να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα μπολ, λιώστε τη φέτα με ένα πιρούνι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι σε αφθονία.
Κόψτε τη ζύμη σε ίσα μέρη. Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτό φύλλο.
Τοποθετήστε 4-5 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση φέτας στο μισό φύλλο ζύμης. Κλείστε με το άλλο μισό φύλλο και πιέστε τις άκρες με ένα πιρούνι ή τσιμπήστε με τα δάχτυλά σας για να κλείσει καλά.
Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε τα τυροπιτάρια και τηγανίστε τα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Στραγγίξτε τα τυροπιτάρια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε τα τυροπιτάρια ζεστά και πασπαλίστε με τριμμένη μυζήθρα ή γραβιέρα (αν θέλετε).
Ακολουθήστε το home_cook_with_a_twist