Μια Αφράτη και Νόστιμη Επιλογή. Αυτή η συνταγή για τυρόπιτα σαν μπουγάτσα συνδυάζει την τραγανή υφή του κρούστας με μια πλούσια και κρεμώδη γέμιση τυριού, δημιουργώντας ένα απολαυστικό και εύκολο γλυκό.

Υλικά:

Για τη ζύμη:

1 πακέτο φύλλο κρούστας (περίπου 40 φύλλα)
Για τη γέμιση τυριού:

400 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
200 ml γάλα
3 αβγά
Για το άλειμμα:

150 ml ανθρακούχο νερό
50 γρ. ελαιόλαδο
Για το φινίρισμα:

1 κρόκο αυγού
4 κουταλιές σούπας γάλα

Εκτέλεση:

Προετοιμασία:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί 20×30 εκ.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γάλα με τα αβγά.
Γέμιση:

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τη θρυμματισμένη φέτα με το μείγμα γάλακτος και αβγών.
Στρώσιμο φύλλων:

Ξεκινήστε με 2 φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα στο ταψί έτσι ώστε να εξέχει το μισό από κάθε πλευρά. Αλείψτε τα με το μείγμα λαδιού.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα φύλλο κρούστας στη μέση του ταψιού.
Από τα υπόλοιπα φύλλα, αφαιρέστε ένα. Τυλίξτε τα υπόλοιπα σε σφιχτό ρολό και κόψτε το σε λωρίδες περίπου 3 εκ.
Ξετυλίξτε προσεκτικά κάθε λωρίδα με τα χέρια σας για να γίνει αφράτη και τοποθετήστε τις στο ταψί.
Γέμιση και κλείσιμο:

Ρίξτε το μείγμα τυριού πάνω από τις λωρίδες κρούστας.
Κλείστε προσεκτικά την πίτα με τα φύλλα που εξέχουν από τα πλαϊνά.
Αλείψτε με το μείγμα λαδιού και καλύψτε με το τελευταίο φύλλο που κρατήσατε στην άκρη.
Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα λαδιού πάνω στην πίτα.
Φινίρισμα:

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το κρόκο αυγού με 4 κουταλιές σούπας γάλα.
Αλείψτε το μείγμα αυγού πάνω στην πίτα.
Ψήσιμο:

Ψήστε την τυρόπιτα για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήστε την να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε και την σερβίρετε.

τυρόπιτα σαν μπουγάτσα
τυρόπιτα σαν μπουγάτσα

 

H Πίτα είναι της κας Elena Buligari

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπουγάτσα γλυκιά Θεσσαλονίκης

Μπουγάτσα γλυκιά Θεσσαλονίκης

Η Συνταγή είναι του

Υλικά

1 λίτρο γάλα
150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
220 γρ. ζάχαρη
2 βανίλιες
5γρ. άνθος αραβοσίτου.
2 πρέζες αλάτι
50 γρ. βούτυρο αγελάδας κρύο
3 αυγά μεσαία μόνο οι κρόκοι
Ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 πακέτο (450 γρ.) φύλλο κρούστας
250 γρ. βούτυρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τα φύλλα

Για το τέλος
Ζάχαρη άχνη
Κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο γάλα μαζί με την ζάχαρη και ανοίγουμε το μάτι της κουζίνας φωτιά προς το δυνατό δεν ανακατεύουμε καθόλου η ζάχαρη θα μας δώσει ένα στρώμα προστασίας αφήνουμε να πάρει βράση και πριν από αυτό βάζουμε το αλάτι μαζί με το άνθος αραβοσίτου.
Μόλις αρχίσει να βράζει βάζουμε το σιμιγδάλι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίζει το μείγμα να δέσει να πήξει μόλις πήξει αφαιρούμε από την φωτιά και τρίβουμε μέσα στην κρέμα λίγο ξύσμα από λεμόνι ανακατεύομαι πολύ καλά για ομογενοποιήση και αμέσως ρίχνουμε και τις δυο δόσεις βανίλια τις βανίλιες τις βάζουμε αφού αποσύρουμε το μείγμα από την φωτιά και όχι στην αρχή για να μην χάσουν το άρωμα τους.

Για να ρίξουμε την θερμοκρασία αν θέλουμε μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα άλλο μπολ και αμέσως ρίχνουμε το κρύο βούτυρο μέσα στην κρέμα και ενσωματώνουμε πολύ καλά κτυπώντας με ένα σύρμα η μια ξύλινη κουτάλα.
Μόλις τελειώσουμε με το κρύο βούτυρο αμέσως μετά ρίχνουμε και τα αυγά μόνο τους κρόκους και κάνουμε πολύ καλή ενσωμάτωση των υλικών ανακατεύοντας πολύ καλά.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην μας πιάσει πέτσα κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει φυσικά σε θερμοκρασία δωματίου η εναλλακτικά τη βάζουμε στην συντήρηση στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα.
Λιώνουμε το βούτυρο

1 τρόπος με ένα Μπεν Μαρί
Πρόκειται για μια συσκευή κατάλληλη για τη θέρμανση υλικών ευαίσθητων σε υψηλές θερμοκρασίες και απότομες αλλαγές, αλλά και για μια τεχνική μαγειρέματος με τη χρήση αυτής της συσκευής. Αποτελείται από δυο «λεκάνες», μια μικρότερη, όπου βάζουμε το υλικό που θέλουμε να επεξεργαστούμε, την οποία τοποθετούμε μέσα σε μια δεύτερη, μεγαλύτερη, με νερό που βράζει. Έτσι, η θερμοκρασία στο μικρό σκεύος παραμένει χαμηλή και σταθερή

2 τρόπος σε φούρνο μικροκυμάτων

3 τρόπος σε ένα μικρό κατσαρόλι με μικρή θερμοκρασία στο μάτι της κουζίνας.

Σε ένα ταψάκι αλουμινίου με διαστάσεις 35Χ25 λαδώνουμε την επιφάνια και τοποθετούμε τα φύλλα πρώτα τα πρώτα 6 σταυρωτά βουτυρώνοντας κάθε φορά το φύλλο καλά αμέσως μετά τοποθετούμε μέσα την κρέμα και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα πάντα κάθε φορά βουτυρώνοντας πολύ καλά με ένα πινέλο σιλικόνης ζαχαροπλαστικής.
Κλείνουμε καλά με το φύλλο προσεκτικά σε όλα τα σημεία ότι επιφάνια υπάρχει ξεσκέπαστη και βουτυρώνουμε ραντίζουμε το τέλος και με λίγο νερό για καλύτερο αποτέλεσμα κατά το ψήσιμο για ένα τραγανό αποτέλεσμα.

Με ένα καλό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρώς το γλυκό σε κομμάτια 3 σειρές Χ 5 σειρές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στο πάνω κάτω στους 190 βαθμούς ακριβώς για 40 λεπτά.
Εάν θέλετε μπορείτε να ψήσετε στον αέρα στους 170 βαθμούς.
Ψήνουμε μέχρι το γλυκό μας να πάρει ένα χρυσαφή ροδοκόκκινο χρώμα βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει καλά για να σερβίρουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη και προσθήκη κανέλας.

ΠΗΓΗ 

Προηγούμενο άρθροΤηγανόψωμα της γιαγιάς Λένας
Επόμενο άρθροΡιζότο μανιταριών