Η Τυρόπιτα φυλλωτή είναι μια συνταγή για όσους αγαπούν το σπιτικό φύλλο και θέλουν να το πάνε στο επόμενο επίπεδο. Η διαδικασία είναι απλή και το αποτέλεσμα είναι μια πίτα με απίστευτα τραγανή και αέρινη κρούστα, που κρατάει τη γεύση της γέμισης σε κάθε μπουκιά. Εγώ τη φτιάχνω κυρίως τα Σαββατοκύριακα, γιατί η διαδικασία είναι απολαυστική και το αποτέλεσμα πάντα με δικαιώνει.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τυρόπιτα φυλλωτή

Mια ξεχωριστή συνταγή για μία αυθεντική και παραδοσιακή Τυρόπιτα φυλλωτή, δηλαδή με χειροποίητα, στρωμένα φύλλα που γίνονται ένα. Είναι μία τυρόπιτα που δεν θα τη βρείτε εύκολα, με τραγανή κρούστα και πλούσια γέμιση που εγώ λατρεύω να φτιάχνω για τους αγαπημένους μου!
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη πίτα, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη (πολύφυλλα):
- 600 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 260 γρ. Χλιαρό νερό
- 1 Αυγό (ελαφρά χτυπημένο)
- 1 κ.σ. Ξύδι
- 25 γρ. Ηλιέλαιο
- 12 γρ. Αλάτι
- Επιπλέον ελαιόλαδο και νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
- Φέτα (ποσότητα κατά βούληση, ανάλογη με τη μυζήθρα)
- Γλυκιά μυζήθρα (ποσότητα κατά βούληση, ανάλογη με τη φέτα)
- Τραχανάς (ποσότητα κατά βούληση)
- Αυγά (ποσότητα κατά βούληση)
- Σχοινόπρασο (ποσότητα κατά βούληση)
- Πιπέρι (ποσότητα κατά βούληση)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο και ιδιαίτερο γλυκό.
για τη ζύμη και τα φύλλα
Ζυμώνω όλα τα υλικά για τη ζύμη μέχρι να έχω μια ομοιογενή και ελαστική ζύμη. Την αφήνω να ξεκουραστεί για μία ώρα. Στη συνέχεια, τη χωρίζω σε 24 μπαλάκια των 40 περίπου γραμμαρίων το καθένα και τα αφήνω πάλι να ξεκουραστούν για 30-60 λεπτά. Ανοίγω με τα χέρια μου κάθε μπαλάκι σε ένα μικρό «δισκάκι» διαμέτρου περίπου 5 εκατοστών. Τακτοποιώ ανά τρία δισκάκια, το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με νισεστέ.
Έτσι έχω 8 «πακέτα». Ανοίγω κάθε πακέτο με τον πλάστη, δημιουργώντας ισάριθμα μεγάλα στρογγυλά φύλλα, δηλαδή 8 πολύφυλλα, μια και το καθένα τους περιέχει 3 φύλλα που ανοίγονται συγχρόνως.
για τη γέμιση και το ψήσιμο
Ετοιμάζω τη γέμιση, ανακατεύοντας τη φέτα και τη γλυκιά μυζήθρα σε αναλογία 1:1. Προσθέτω τον τραχανά, τα αυγά, το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και το πιπέρι και ανακατεύω καλά. Με τα πολύφυλλα που έχω ετοιμάσει, φτιάχνω δύο στρογγυλές πίτες διαμέτρου 28 εκατοστών, βάζοντας δύο πολύφυλλα κάτω, τη γέμιση ενδιάμεσα και δύο πολύφυλλα επάνω. Βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνω για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα και να γίνει τραγανή.
H συνταγή είναι του κου Zafeirios Chatzichalkias
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Τυρόπιτα με φυλλωτή σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Ξεκούραση της ζύμης: Η ξεκούραση της ζύμης είναι απαραίτητη για να γίνει ελαστική και να ανοίξει εύκολα τα πολύφυλλα.
- Γέμιση: Μην παραλείψετε τον τραχανά στη γέμιση, καθώς θα απορροφήσει τα υγρά και θα κρατήσει το μείγμα σφιχτό.
- Άνοιγμα φύλλων: Μη φοβηθείτε να πασπαλίσετε με νισεστέ ανάμεσα στα φύλλα, γιατί αυτό θα τα βοηθήσει να ανοίξουν μαζί και να γίνουν πιο τραγανά.
- Τυρί: Για τη γέμιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλα τυριά, όπως ανθότυρο ή και λίγο κεφαλοτύρι για πιο πικάντικη γεύση.