Μία πανεύκολη ιδέα για κολατσιό στην παραλία ή ακόμα και για το σπίτι! Αυτές οι τυρόπιτες είναι όνειρο: αφράτες, χειροποίητες και τόσο γρήγορες που δεν το πιστεύεις!

Υλικά

Ζυμη

1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 ποτήρι γάλα χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγια
2 κγλ αλάτι
2 κγλ ζάχαρη
2 κσ λάδι
6 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Γέμιση
φέτα
πάπρικα
ελάχιστο λάδι

Επάλειψη
Ένας κρόκος αυγού με λίγο γάλα

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το χλιαρό νερό, το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι. Ανακατεύω καλά να διαλυθούν.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι, ξεκινώντας με το μισό και συνεχίζοντας σιγά-σιγά. Ζυμώνω με τα χέρια μου (ή με το μίξερ αν έχω) μέχρι να φτιάξω μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει. Τα 6 ποτήρια αλεύρι είναι συνήθως αρκετά.

Σκεπάζω το μπολ με μια πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου μισή ώρα (ή και λιγότερο, αφού κάνει ζέστη). Θα δείτε που θα διπλασιαστεί σε όγκο.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη, την παίρνω και την ανοίγω σε ένα μεγάλο φύλλο πάνω σε μια καθαρή ταβλα.
Μπορώ να το κάνω είτε με τα χέρια μου είτε με τον πλάστη, τόσο μεγάλο όσο ενα μεγαλο φύλλο.

Πάνω στο φύλλο απλώνω ομοιόμορφα τη φέτα (ή το τυρί της επιλογής μου).
Ρίχνω ελάχιστο λάδι πάνω από το τυρί. Εδώ είναι το σημείο που μπορώ να προσθέσω και όποιο μυρωδικό θέλω, όπως ρίγανη ή δυόσμο. Εγώ βάζω καπνιστή πάπρικα, που αρέσει πολύ στα παιδιά μου.
Πιάνω την κάτω άκρη του φύλλου και αρχίζω να ρολάρω σιγά-σιγά, φτιάχνοντας ένα μεγάλο ρολό. Δεν χρειάζεται να έχω βάλει λάδι ή αλεύρι κάτω, η ζύμη δεν κολλάει.
Κλείνω καλά τις άκρες του ρολού.
Κόβω το ρολό σε κομμάτια, περίπου στο μέγεθος δύο δαχτύλων.
Παίρνω ένα ταψί, το στρώνω με λαδόκολλα και τοποθετώ τα κομμάτια. Μπορώ να τα αφήσω στρογγυλά σαν αφράτα ψωμάκια ή να τα πατήσω ελαφρά με το χέρι μου να γίνουν πιο πλακέ, σαν τυρόπιτες.

Σε ένα μπολ, χτυπάω τον κρόκο αυγού με λίγο γάλα. Με ένα πινέλο, αλείφω την επιφάνεια όλων των τυροπιτών.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (στον αέρα) για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα.
Μόλις βγουν από το φούρνο, μοσχοβολάει όλη η κουζίνα! Είναι τόσο αφράτες και νόστιμες!

  • Το χλιαρό νερό και γάλα είναι σημαντικά για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
  • Μην προσθέσετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Βάλτε το σταδιακά μέχρι να έχετε τη σωστή υφή ζύμης.
  • Αυτές οι τυρόπιτες είναι ιδανικές για να τις πάρετε μαζί σας στην παραλία ή σε ένα πικνίκ!