Μια πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή με ένα αγαπημένο υλικό μικρών και μεγάλων…..την πατάτα. Ο συνδυασμός της πατάτας, των τυριών, του ζαμπόν, του πράσου και των καρυκευμάτων προκαλούν μια μοναδική γεύση που θα σας ταξιδέψει. Φτιάξτε τες όλοι!

ΥΛΙΚΑ

  • 8 πατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 200 γρ. χοντροκομμένο ζαμπόν
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 πράσο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 200 γρ. χοντροκομμένο τσένταρ
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. γάλα
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • μοσχοκάρυδο σε σκόνη ή πάπρικα
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C.

Λιώνετε το βούτυρο και  με ένα πινέλο βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος 22 Χ 32 εκ. περίπου.

Στρώνετε το ένα τρίτο της πατάτας στο προετοιμασμένο πυρέξ. Συνεχίζετε με το μισό ζαμπόν, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο και το μοσχοκάρυδο. Πασπαλίζετε με το ένα τρίτο του τσένταρ. Συνεχίστε με τις υπόλοιπες πατάτες, ζαμπόν, σκόρδο, κρεμμύδι, πράσο, μοσχοκάρυδο και τσένταρ και τελειώνετε με πατάτα και τσένταρ.

Ανακατέψτε την κρέμα, το γάλα  και το κύβο κοτόπουλο σε ένα μπολ προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Περιχύστε το μίγμα κρέμας πάνω από το μίγμα πατάτας στο πυρέξ.

Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Ξεσκεπάζετε και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να πήξει η σάλτσα και η πατάτα να ροδοκοκκινίσει.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΨάρι με ελιές και ντομάτες
Επόμενο άρθροΒερικοκόπιτα…δεν έχετε ξαναφάει