Το γλυκό του κουταλιού Κουμ Κουάτ είναι γνωστό για το μοναδικό του άρωμα και την ελαφρώς πικρή, αλλά γλυκιά γεύση του. Είναι ένα πραγματικά ιδιαίτερο γλυκό που μπορεί να συνοδεύσει το πρωινό σας, αλλά και να σερβιριστεί σκέτο ως ένα απολαυστικό επιδόρπιο.

Υλικά

• 800 g ώριμο κουμ κουάτ
• 700 g / 3½ φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
• 400 ml/ 1 & 2/3 φλιτζάνι νερό
• 12 λοβούς πράσινου κάρδαμου, θρυμματισμένοι για καλούς μαύρους σπόρους (αποφύγετε τους λοβούς με αποξηραμένους, καφέ σπόρους)
• 2½ κουταλάκι χυμό λεμονιού
• 2 κουταλιές της σούπας ροδόνερο

Επίσης χρειάζονται:
• 1 πουγκί πάνινο για να βάλετε τους σπόρους κουμ κουάτ και τους σπόρους κάρδαμου
• αποστειρωμένα γυάλινα βάζα με σφιχτό καπάκι

Εκτέλεση

Πλένετε και στεγνώνετε καλά τα κουμ κουάτ. Υπάρχουν δύο τρόποι για να προετοιμάσετε ολόκληρο το κουμ κουάτ πριν το μαγείρεμα
(1) Εάν τα κουμ κουάτ είναι στρογγυλά και όλα στο ίδιο μέγεθος… χρησιμοποιώντας κοφτερό (καλύτερο, οδοντωτό) μαχαίρι φρούτων, κόψτε 6 λεπτές, κοντές γραμμές κατά μήκος γύρω-γύρω (πιο κοντά στην πλευρά του κάλυκα). Στη συνέχεια, πιέστε και τις δύο άκρες και αφαιρέστε όλους τους σπόρους (η αφαίρεση των σπόρων μπορεί να γίνει ευκολότερα μετά το ζεμάτισμα και διατηρεί τα κουμ κουάτ στρογγυλά). Κρατήστε τους σπόρους και τοποθετήστε τους σε ένα πουγκί (οι σπόροι κρατούν πολλή πηκτίνη, η οποία
βοηθά να γίνει το τζελ). Θρυμματίστε τους λοβούς του κάρδαμου και προσθέστε επίσης στη θήκη.
(2) Εάν τα κουμ κουάτ είναι σε όλα τα διαφορετικά μεγέθη και ιδιαίτερα πολύ ώριμα… χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδα, ανοίξτε 4~6 τρύπες παντού. Θρυμματίζουμε τους λοβούς κάρδαμου και προσθέτουμε στο πουγκί.

Βάζετε τα κουμ κουάτ σε μια μεγάλη, αντικολλητική κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με φρέσκο ​​νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Επαναλάβετε άλλη μια φορά.
Ξεπλύνετε την κατσαρόλα, προσθέστε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, το ροδόνερο, τα ασπρισμένα κουμ κουάτ και το πουγκί με τους σπόρους.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά. Περιστρέψτε/στρέψτε την κατσαρόλα για να ανακατέψετε το περιεχόμενο.
Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε για 35~40 λεπτά ή μέχρι να φτάσετε στο στάδιο της γέλης.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-7 λεπτά. Όταν κρυώσει αρκετά για να το χειριστείτε, αφαιρέστε το πουγκί με τους σπόρους και πιέστε (χρησιμοποιώντας ένα μικρό λεπτό κόσκινο) το υγρό/πηκτίνη στην κατσαρόλα. Αφαιρέστε τυχόν λευκό αφρό. Βγάλτε απαλά και γεμίστε τα βάζα μέχρι μέχρι το χείλος. Όταν γεμίζετε τα βάζα κλείστε καλά τα καπάκια του βάζου και βάλτε το στο ψυγείο.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το γλυκό κουμ κουάτ σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Δέσιμο: Για να καταλάβετε αν το γλυκό έχει δέσει, ρίξτε μια σταγόνα σιρόπι σε ένα κρύο πιατάκι. Αν η σταγόνα μείνει σταθερή και δεν απλώνει, είναι έτοιμο.
  • Πικράδα: Το ζεμάτισμα του κουμ κουάτ είναι απαραίτητο για να απομακρυνθεί η πικρίλα της φλούδας.
  • Αποθήκευση: Βεβαιωθείτε ότι τα βάζα είναι αποστειρωμένα και κλειστά ερμητικά για να διατηρηθεί το γλυκό για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Πικάντικη νότα: Αντί για κάρδαμο, μπορείτε να βάλετε ένα ξυλάκι κανέλας ή δύο-τρία γαρίφαλα στο πουγκί με τους σπόρους.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: https://fae-magazine.com/