Η Φανουρόπιτα Σύρου είναι ένα γλυκό με βαθιά ρίζες στην παράδοση, που φτιάχνεται με απλά, αγνά υλικά και χωρίς αυγά ή γαλακτοκομικά, γι’ αυτό είναι και νηστίσιμη. Τα αρώματα από τα μπαχαρικά και η γεύση από τις σταφίδες την κάνουν πραγματικά μοναδική. Εγώ την απολαμβάνω με τον καφέ μου και κάθε φορά μου θυμίζει τα νησιά μας!
Υλικά:
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (προσαρμόστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
Λίγο μοσχοκάρυδο (προσαρμόστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
Λίγη μαστίχα κοπανισμένη
Σουσάμι για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε ελαφρά το νερό και προσθέτετε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Αφήνετε το μείγμα να σταθεί για λίγα λεπτά για να απελευθερωθούν τα αρώματα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη ζάχαρη με το λάδι προσθέτετε το νερό με τα μπαχαρικά, το χυμό λεμονιού, τη σόδα, το αλεύρι, τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες.
Ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Λαδώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί και αδειάζετε το μείγμα.
Πασπαλίζετε με σουσάμι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50-60 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίζετε στο κέντρο.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Φανουρόπιτα Σύρου σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Αρώματα: Μην παραλείψετε να ζεστάνετε το νερό με τα μπαχαρικά. Αυτό το βήμα βοηθάει να απελευθερωθούν τα αρώματα και να γίνει η πίτα πιο μυρωδάτη.
- Μπαχαρικά: Η ποσότητα των μπαχαρικών μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Αν δεν σας αρέσει το έντονο άρωμα, μπορείτε να βάλετε λίγο λιγότερο γαρύφαλλο ή μοσχοκάρυδο.
- Σταφίδες: Αν οι σταφίδες σας είναι σκληρές, μπορείτε να τις μουλιάσετε για λίγο σε χλιαρό νερό ή λίγο κονιάκ πριν τις προσθέσετε στο μείγμα.
- Αλεύρι: Για πιο αφράτο αποτέλεσμα, κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ πριν το βάλετε στο μείγμα.
- Ψήσιμο: Μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ειδικά το πρώτο μισάωρο, για να μην κάτσει το κέικ.
Η Συταγή/Φωτό είναι της κας Angelina Baxevani