Θα φτιάξουμε μία από τις πιο παραδοσιακές και αγαπημένες συνταγές μας, τη Φανουρόπιτα. Ευχόμαστε σε όλους να φανερώσει υγεία, ευλογία και όλα τα δώρα του Θεού στον δρόμο μας. Η συγκεκριμένη συνταγή γίνεται πολύ ωραία, αρωματική και το καλύτερο είναι πως δεν σκάει στην επιφάνεια.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Φανουρόπιτα
Η Φανουρόπιτα είναι ένα κεικ με μεγάλη παράδοση που φτιάχνουμε για να τιμήσουμε τον Άγιο Φανούριο και να ζητήσουμε τη βοήθειά του. Συνήθως, φτιάχνεται με εννέα υλικά, τα οποία έχουν τον δικό τους συμβολισμό. Εγώ τη φτιάχνω πάντα με πολλή αγάπη, ακολουθώντας αυτή την υπέροχη συνταγή για ένα γλυκό που είναι πεντανόστιμο και νηστίσιμο.
Ingredients
Για να φτιάξουμε την πεντανόστιμη Φανουρόπιτα μας, θα χρειαστούμε:
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού Ζάχαρη
- 3/4 φλιτζάνι του τσαγιού Ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού Αλεσμένα καρύδια
- Ξύσμα από 1 Πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού Κανέλα-γαρύφαλλο
- 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού Σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού Μπέικιν πάουντερ
- 3 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το αρωματικό γλυκό.
για την προετοιμασία και το ψήσιμο
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού, πάνω από το δοχείο μας, γιατί αφρίζει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταίο το αλεύρι. Παίρνουμε ένα ταψί, στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί μόνο στον πάτο και λαδώνουμε καλά τα τοιχώματα, πασπαλίζοντάς τα με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε το μείγμα μας στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά ξεφορμάρουμε πάνω σε μια πιατέλα.
για τη διακόσμηση
Στολίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη. Εγώ την στόλισα με λευκά λουλουδάκια από ζαχαρόπαστα. Άνοιξα τη ζαχαρόπαστα με τον πλάστη, πασπαλίζοντάς την με ζάχαρη άχνη για να μην κολλάει, και έκοψα με κουπ πατ.
Η Συνταγή είναι της κας Μαρινα Μισαηλιδου
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Φανουρόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Σόδα: Προσοχή όταν διαλύετε τη σόδα στον χυμό, γιατί φουσκώνει πολύ. Κάντε το σε ένα μεγάλο μπολ.
- Αλευροκοσκίνισμα: Για πιο αφράτο αποτέλεσμα, κοσκινίστε το αλεύρι πριν το προσθέσετε στο μείγμα.
- Ταψί: Η λαδόκολλα στον πάτο βοηθάει πολύ στο εύκολο ξεφορμάρισμα.
- Υλικά: Η παραδοσιακή Φανουρόπιτα φτιάχνεται με 9 υλικά, όπως ακριβώς και αυτή η συνταγή.
- Διακόσμηση: Μπορείτε να διακοσμήσετε απλά με ζάχαρη άχνη ή, αν έχετε όρεξη, να φτιάξετε και λουλουδάκια από ζαχαρόπαστα.