Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!

Το Φύλλο Αέρος είναι το απόλυτο μυστικό για τραγανά πιτάκια και πίτες που λιώνουν στο στόμα! Πραγματικά, είναι τόσο λεπτό, σαν της μπουγάτσας, που δεν νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι παρόμοιο με άλλον τρόπο στο σπίτι. Μπορούμε να φτιάξουμε πιτάκια ή πίτα τύπου κιχί, και είναι ιδανικό για χορτοπιτάκια, σπανακοπιτάκια, πιτάκια με κιμά, ακόμα και γλυκά πιτάκια με κρέμα μπουγάτσας!

Φύλλο Αέρος - Για Πιτάκια και Πίτες

Πιάτο με τραγανά, χρυσαφένια πιτάκια με Φύλλο Αέρος και γέμιση σπανάκι.

Μάθετε πώς να φτιάξετε Φύλλο Αέρος, λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο, για πιτάκια και πίτες που λιώνουν στο στόμα! Η συνταγή για την πιο τραγανή ζύμη.

Prep Time 45 minutes
Cook Time 35 minutes
Additional Time 1 hour 10 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes

Ingredients

για το φύλλο αέρος

  • 600γρ αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
  • 350γρ νερό (μπορεί μέχρι και 400 εξαρτάται από το αλεύρι)
  • 1 κτγ αλάτι
  • 60γρ βούτυρο λιωμένο ανακατεμένο με 70γρ σπορέλαιο

Για επάλειψη:

  • 1 κρόκος χτυπημένος
  • 1 κ.σ.νερό

Instructions

  1. Ανακατεύουμε σε μπολ νερό και αλάτι και προσθέτουμε το αλεύρι.Ζυμώνουμε και συνεχίζουμε το ζύμωμα σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια/πάγκο επί 10 λεπτά.Θέλουμε μια ζύμη ελαστική, συμπαγή αλλά όχι σκληρή. Αφήνουμε να σταθεί 20-30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη.Τη ζυγίζουμε και τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια που τα δουλεύουμε σε μπαλάκια.Τα σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε 15 λεπτά.Με πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε δίσκο περίπου 15 εκατοστών.Σε βαθύ λαδωμένο σκεύος τοποθετούμε έναν δίσκο ζύμης και τον περνάμε επάνω και στα πλάγια με ένα πινέλο βουτηγμένο στα λίπη μας.Συνεχίζουμε έτσι και στιβάζουμε τα δισκάκια το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο πιάτο. Κάθε δισκάκι-και το τελευταίο- το περνάμε με λίπος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον 30 λεπτά.Αν το λίπος παγώσει βάζουμε το πιάτο για 30 δευτερόλεπτα στα μικροκύματα.
  2. Πάνω σε λαδωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τα χέρια κάθε πιτάκι σε λεπτό φύλλο τραβώντας και τεντώνοντας ελαφρά ώστε να γίνει λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο και να πάρει διαστάσεις περίπου 45Χ55 εκατοστά, Φύλλο αέρος ανοιγμένο με τα χέρια.Δεν μας νοιάζει αν δημιουργηθούν τρύπες.Διπλώνουμε κάθε ανοιγμένο φύλλο στα τρία σχηματίζοντας μια φαρδιά λωρίδα,Φύλλο αέρος τυλιγμένο με μία κουταλια γέμιση στην άκρη.
  3. Βάζουμε 1 ξέχειλη κουταλιά σούπας γέμιση κάτω στη μία γωνία της λωρίδας και διπλώνουμε σε τρίγωνο συνεχίζοντας μέχρι επάνω.Όπως διπλώνουμε τα τριγωνάκια τυροπιτάκια που τηγανίζουμε.Φύλλο αέρος τυλιγμένο με μία κουταλια γέμιση στην άκρη.
  4. Μεταφέρουμε σε 2 ταψιά ντυμένα με αντικολλητικό χαρτί.Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 190 βαθμούς.Προτιμούμε στον αέρα για να τα ψήσουμε ταυτοχρόνως.Περνάμε τα πιτάκια μας με αυγό και ψήνουμε περίπου 30 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα.
  5. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η γέμιση να είναι καλά στραγγισμένη αν είναι με χόρτα. Αν υπάρχει μέσα και τυρί φέτα θα βγάλει υγρά οπότε ψήνουμε 35 λεπτά.
  6. Για τη δόση αυτή της ζύμης χρησιμοποίησα ως γέμιση 500γρ σπανάκι-3 πράσα-3 κρεμμυδάκια-1 ξερό κρεμμύδι σωταρισμένα σε λίγο λάδι και στεγνά.Πρόσθεσα 200γρ φέτα που έβγαλε κάποια υγρά στο ψήσιμο.

Η Συνταγή είναι της κας Λιζα Σαραντιδου

Notes

💡 Τιπς για το τέλειο Φύλλο Αέρος

Για να φτιάξετε το πιο τέλειο Φύλλο Αέρος και να εντυπωσιάσετε, έχω μερικά τιπς για εσάς:

Αλεύρι: Χρησιμοποιήστε οπωσδήποτε δυνατό αλεύρι (όπως αυτό για τσουρέκια), γιατί έχει περισσότερη γλουτένη και θα σας βοηθήσει να ανοίξετε το φύλλο πολύ λεπτό χωρίς να σκίζεται εύκολα.

Ελαστικότητα ζύμης: Μην παραλείψετε τα στάδια ξεκούρασης της ζύμης. Αυτό την κάνει πιο ελαστική και εύκολη στο άνοιγμα.

Λίπος: Μην τσιγκουνευτείτε το λίπος ανάμεσα στα δισκάκια. Είναι αυτό που τα βοηθάει να ανοίξουν εύκολα και να γίνουν τραγανά.

Άνοιγμα με τα χέρια: Το άνοιγμα του φύλλου γίνεται με τα χέρια, τραβώντας απαλά από το κέντρο προς τα έξω. Μην φοβάστε αν δημιουργηθούν μικρές τρύπες.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή