Ο Χαλβάς Σιμιγδαλένιος με Καρύδια και Σταφίδες είναι ένα γλυκό που συνδέεται με τις παραδόσεις και τις αναμνήσεις μας. Η τέλεια ισορροπία του σιροπιού, τα αρώματα της κανέλας και του γαρύφαλλου, και η τραγανότητα των ξηρών καρπών δημιουργούν μια μοναδική γευστική εμπειρία. Εγώ τον προτιμώ για τις μέρες της νηστείας, αλλά και για μια γλυκιά απόλαυση όποτε το θέλω.

Υλικά

Για μέτρηση χρησιμοποιώ ποτήρι νερού
~ 1 ποτήρι λάδι (μισό ελαιόλαδο, μισό φυτικό έλαιο για πιο ελαφριά έκδοση)
~ 2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι
~ 1/2 ποτήρι αλεύρι
~ 3 ποτήρια ζάχαρη
~ 5 ποτήρια νερό
~ 2 μικρά μπαστούνια κανέλας
~ 6-8 γαρύφαλα
~ 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ή καρύδια, ψιλοκομμένα
~ 1 κουπα σταφίδα

Εκτέλεση

Βράζετε το νερό, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και αφήνετε στην ακρή να απορροφηθεί το άρωμα των μπαχαρικών.
Ψήνετε τα καρύδια σε ένα ταψί σε υψηλή θερμοκρασία για 3-4 λεπτά. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, χωρίς να το αφήσετε να καεί, γιατί ο χαλβάς θα έχει έντονη οσμή.
Ρίξτε το σιμιγδάλι και ψήστε το, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να
πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα.

Όταν το σιμιγδάλι ψήθεί, τραβήξτε την κατσαρόλα απο την φωτιά, προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες και στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό μείγμα ζάχαρης αργά
(αφαιρέστε την κανέλλα και το γαρύφαλλο πριν το ρίξετε) ανακατεύοντας προσεκτικά καθώς
καίει πάρα πολύ.
Χαμηλώστε τη φωτιά και τοποθετήστε την κατσαρόλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε έως ότου βράσει ο χαλβάς και δεν υπάρχει πλέον υγρό.
Αδειάστε το μείγμα στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Αφήστε το να σταθεί μέχρι να κρυώσει.
Γυρίστε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρετε με καρύδια και πασπαλίστε με κανέλα, αν θέλετε.

*** Η συνεχής ανάδευση στο ψήσιμο είναι απαραίτητη επειδή το σιμιγδάλι μπορεί εύκολα να καεί.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Χαλβάς Σιμιγδαλένιος σας ακόμα πιο επιτυχημένος:

  • Σιρόπι: Για πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε και μία φλούδα από λεμόνι ή πορτοκάλι στο σιρόπι.
  • Σιμιγδάλι: Η συνεχής ανάδευση είναι απαραίτητη κατά το ψήσιμο, γιατί το σιμιγδάλι καίγεται πολύ εύκολα.
  • Λάδι: Η επιλογή ανάμεσα σε ελαιόλαδο και φυτικό έλαιο είναι προσωπική, αλλά η μίξη τους δίνει έναν πιο ελαφρύ και ισορροπημένο χαλβά.
  • Προσοχή: Να είστε πολύ προσεκτικές όταν ρίχνετε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι, καθώς το μείγμα θα πιτσιλίσει.
  • Γαρνίρισμα: Αντί για καρύδια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα, φιστίκια ή ό,τι άλλο σας αρέσει.