Σήμερα θα σας δώσω μία συνταγή από την ομάδα Οι δημιουργίες της Τώνιας για τα υπέροχα χοιρινά κότσια σε γάστρα, ένα πιάτο που είναι πραγματικά γιορτινό και ετοιμάζεται με λίγη προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει, αφού το κρέας γίνεται τόσο μαλακό που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα σας. Ξεκινάω τη διαδικασία από το βράδυ, μαρινάροντας τα κότσια με μουστάρδα, μπύρα και πορτοκάλι, δημιουργώντας έτσι μια απίθανη βάση γεύσης που απογειώνεται με το αργό ψήσιμο.


Δείτε στο τέλος της συνταγής  Χρήσιμα Tips

Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐


Χοιρινά Κότσια σε Γάστρα

Χοιρινά Κότσια σε Γάστρα

Τα κότσια χοιρινά σε γάστρα στον φούρνο είναι ένα από τα πιο νοστιμότατα και εντυπωσιακά πιάτα που μπορώ να φτιάξω για την οικογένειά μου. Το μυστικό βρίσκεται στη μαρινάδα με μπύρα που ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ, επιπλέον στο αργό ψήσιμο που μετατρέπει το κρέας σε απαλό και ζουμερό. 

Prep Time 30 minutes
Cook Time 3 hours 20 minutes
Total Time 3 hours 50 minutes

Ingredients

  • 5 κότσια χοιρινά
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 2-3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα απαλή (όχι πικάντικη)
  • Αλάτι νιφάδες θαλασσινές
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • ½ πορτοκάλι κομμένο στα 4
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 2 μεγάλες ώριμες τομάτες σε ροδέλες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 4 πράσα σχισμένα στη μέση
  • Λίγο σχοινόπρασο
  • 4 καρότα ολόκληρα
  • Λίγο κορν φλάουρ (για το δέσιμο της σάλτσας)

Instructions

Βήμα 1: Προετοιμασία και Μαρινάρισμα (το προηγούμενο βράδυ)

Ξεκινάω την προετοιμασία των κοτσιών από το βράδυ, γιατί η μαρινάδα χρειάζεται αρκετές ώρες για να διεισδύσει στο κρέας. Πλένω πολύ καλά τα κότσια χοιρινά με κρύο νερό και τα σκουπίζω σχολαστικά με χαρτί κουζίνας για να φύγει όλη η υγρασία. Τα τοποθετώ σε μια μεγάλη λεκάνη και αρχίζω να τα αλείφω γύρω γύρω με απαλή μουστάρδα, όχι πικάντικη, επειδή θέλω μια ήπια γεύση που θα αναδείξει το κρέας. Ακολουθεί το αλάτι σε νιφάδες θαλασσινές που απλώνω γενναία, έπειτα ρίχνω ελαιόλαδο και κάνω ένα μασάζ για περίπου 5 λεπτά σε όλα τα κότσια, ώστε το αλάτι, η μουστάρδα και το λάδι να πάνε παντού. Μέσα στη λεκάνη προσθέτω ένα κουτάκι μπύρα και μισό πορτοκάλι κομμένο στα 4 κομμάτια. Σκεπάζω πολύ καλά με μεμβράνη και βάζω στο ψυγείο. Όποτε το θυμάμαι μέχρι να κοιμηθώ, αλλάζω θέση στα κότσια, αυτά που είναι κάτω τα γυρίζω επάνω και το ανάποδο, για να μαρινάρουν ομοιόμορφα.

Βήμα 2: Προετοιμασία της Γάστρας και των Λαχανικών

Την επόμενη μέρα το πρωί, παίρνω τη γάστρα μου και ετοιμάζω το "κρεβάτι" από λαχανικά που θα δώσει απίστευτη γεύση και άρωμα στα κότσια χοιρινά. Στον πάτο της γάστρας τοποθετώ ροδέλες από 5 μεγάλα κρεμμύδια, διότι η ποσότητα είναι σημαντική για να δημιουργηθεί πλούσια σάλτσα. Προσθέτω 2 μεγάλες ώριμες τομάτες κομμένες σε ροδέλες, 5 σκελίδες σκόρδο, 4 ολόκληρα πράσα σχισμένα στη μέση, λίγο σχοινόπρασο για επιπλέον άρωμα και 4 καρότα ολόκληρα. Όλα τα λαχανικά αυτά θα δημιουργήσουν μια φανταστική βάση που θα απορροφήσει τα υγρά και θα γίνει υπέροχη σάλτσα.

Βήμα 3: Τοποθέτηση στον Φούρνο

Ανάβω τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας πάνω κάτω στους 200 βαθμούς Κελσίου για να ζεσταθεί καλά. Βγάζω το κρέας από το ψυγείο, το πιπερώνω γενναία από όλες τις πλευρές και το τοποθετώ όμορφα στη γάστρα με το κόκκαλο προς τα πάνω, δηλαδή το πολύ κρέας να είναι από κάτω και να εφάπτεται με τα λαχανικά. Ρίχνω τα τρία τέταρτα της μαρινάδας με τη μπύρα στη γάστρα, όχι όμως το πορτοκάλι που είχα βάλει στη μαρινάδα. Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο πάνω από τα κότσια και μια κουταλιά της σούπας μέλι που θα δώσει υπέροχο γλάσο και χρυσαφένιο χρώμα. Κλείνω τη γάστρα με το καπάκι της πολύ καλά.

Βήμα 4: Αργό Ψήσιμο στον Φούρνο

Τοποθετώ τη γάστρα στον φούρνο και την ξεχνάω για τις επόμενες δύο ώρες, επειδή το μυστικό των μαλακών κοτσιών είναι το σιγανό και αργό ψήσιμο. Στις δύο ώρες ανοίγω να δω τι γίνεται, αλλά δεν ανησυχώ αν δεν είναι έτοιμα, διότι χρειάζεται αρκετή ώρα. Συνήθως χρειάζομαι συνολικά τρεισήμισι ώρες για να ψηθούν τέλεια. Στις 3 ώρες χαμηλώνω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς για να συνεχίσουν να ψήνονται απαλά χωρίς να στεγνώσουν. Όταν τα κότσια χοιρινά είναι έτοιμα και το κρέας ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο, ξέρω ότι το πιάτο μου έχει τελειοποιηθεί.

Βήμα 5: Προετοιμασία της Σάλτσας

Παίρνω το υπέροχο ζουμί που έχει δημιουργηθεί στη γάστρα και το σουρώνω με ένα σουρωτήρι για να διαχωρίσω τα λαχανικά. Το βάζω σε μια κατσαρόλα και το δένω με λίγο κορν φλάουρ που έχω διαλύσει σε κρύο νερό, ή εναλλακτικά το αφήνω να βράσει λίγο για να πήξει φυσικά και να φύγουν τα πολλά υγρά. Ρίχνω τη σαλτσούλα πάνω από τα κότσια που είναι τόσο μαλακά που λιώνουν στο στόμα. Το άρωμα που γεμίζει την κουζίνα είναι μαγικό, επομένως όλη η οικογένεια μαζεύεται στο τραπέζι με ανυπομονησία.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή


Χρήσιμα Tips

Μαρινάρισμα: Όσο περισσότερο χρόνο μείνουν τα κότσια στη μαρινάδα, τόσο πιο μαλακά και νόστιμα θα γίνουν. Αν έχετε χρόνο, μπορείτε να τα αφήσετε ακόμα και 24 ώρες.

Θερμοκρασία φούρνου: Μην βιαστείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία. Το σιγανό ψήσιμο είναι το κλειδί για μαλακό κρέας που ξεκολλάει από το κόκκαλο.

Γάστρα: Αν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βαθύ ταψί καλυμμένο με διπλό φύλλο αλουμινόχαρτο.

Λαχανικά: Μην πετάξετε τα λαχανικά που έχουν μαλακώσει! Μπορείτε να τα πολτοποιήσετε και να τα προσθέσετε στη σάλτσα για ακόμα πιο πλούσια γεύση.

Συνοδευτικά: Τα κότσια χοιρινά σε γάστρα ταιριάζουν υπέροχα με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή ψητές πατάτες στον φούρνο.


Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας: