Το χριστόψωμο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εορταστικών ημερών και συμβολίζει την αφθονία και την ευλογία. Η παρασκευή του είναι μια διαδικασία που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, συνδυάζοντας απλά υλικά και αγνή αγάπη για την παράδοση. Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου χριστόψωμου που πλημμυρίζει το σπίτι και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ζεστασιάς και γιορτής.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας γλυκάνισο
3-4 κομματάκια χρηματισμένοι μαστίχα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
Λίγο σουσάμι
Λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί

Εκτέλεση:

Βράζουμε το γλυκάνισο με δύο φλιτζάνια τσαγιού νερό και κρατάμε το ζουμί.
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι και δημιουργούμε μια λακκούβα στο κέντρο. Στη λακκούβα προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και σιγά-σιγά το ζεστό νερό με το γλυκάνισο.

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Προσθέτουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 10 λεπτά.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί και με λίγη ζύμη που έχουμε κρατήσει σχηματίζουμε ένα σταυρό στην επιφάνεια του ψωμιού.

Στολίζουμε το χριστόψωμο με καρύδια, αμύγδαλα και σουσάμι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ψήνουμε το χριστόψωμο για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει.

Η Συνταγή είναι της κας Στέλλα Λατσιου