Το Χταποδάκι Στιφάδο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Το χταπόδι μαγειρεύεται αργά με άφθονα κρεμμύδια, κόκκινο κρασί και πλούσια μπαχαρικά, με αποτέλεσμα η σάλτσα του να δένει τέλεια και το κρέας να γίνεται λουκούμι. Η συνταγή αυτή είναι ιδανική για τραπέζι, καθώς το Χταποδάκι Στιφάδο είναι πιάτο που συγκινεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Ακολουθήστε τη λεπτομερή εκτέλεση για να πετύχετε το πιο μελωμένο και μυρωδάτο στιφάδο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Τι χρειαζόμαστε:

  • Νερό – 12 φλ. (12 φλιτζάνια νερό)
  • Ελαιόλαδο – 1 φλ. συν 2 κσ (1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Σημείωση: 1/2 φλ. για το βράσιμο και 1/2 φλ. + 2 κσ για το σοτάρισμα)
  • Χταπόδι – 3 κιλά (περίπου 2 ολόκληρα χταπόδια), καθαρισμένα
  • Κρεμμυδάκια για στιφάδο – 3,5 κιλά (ξεφλουδισμένα, κομμένα και κομμένα σε φέτες. Σημείωση: είναι μεγάλη ποσότητα, αντιστοιχεί σε μαζική εστίαση ή πολύ μεγάλο τραπέζι)
  • Σκόρδο – 3 σκελίδες , ψιλοκομμένο
  • Κόκκινο κρασί – 1/4 φλ. (1/4 φλιτζάνι)
  • Φύλλα δάφνης – 2
  • Αλάτι – 1.5 κγ (1 1/2 κουταλάκι του γλυκού)
  • Μαύρο πιπέρι – 0.5 κγ (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
  • Αποξηραμένο δεντρολίβανο – 1 κγ (1 κουταλάκι του γλυκού)
  • Ντομάτες – 5 μεσαίες (ξεφλουδισμένες, καθαρισμένες από τα σπόρια και ψιλοκομμένες)
  • Ξύδι κόκκινο κρασί – 0.5 φλ. (1/2 φλιτζάνι)
  • Φρέσκος μαϊντανός – 3 κσ (3 κουταλιές της σούπας), ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Πώς να φτιάξετε το Χταποδάκι Στιφάδο:

Βήμα 1: Προβράσιμο και καθάρισμα χταποδιού

Βάζουμε τα 12 φλ. νερού να βράσουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε υψηλή φωτιά. Όταν το νερό βράζει έντονα, προσθέτουμε 0.5 φλ. ελαιόλαδο (1/2 φλιτζάνι) και στη συνέχεια το χταπόδι. Βράζουμε σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία για 30 λεπτά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Αυτή η διαδικασία μαλακώνει το χταπόδι και βοηθά στο να καθαριστεί ευκολότερα. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε το νερό και αφήνουμε το χταπόδι να κρυώσει.

Βήμα 2: Τεμαχισμός χταποδιού

Μόλις το χταπόδι κρυώσει αρκετά για να το πιάσουμε, το βάζουμε κάτω από κρύο νερό και απομακρίνουμε όλα τα μαύρα σημάδια ή τις μεμβράνες που μπορεί να έχουν μείνει. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια, μεγέθους περίπου 2.5 εκ. (μπορείτε να κόψετε το χταπόδι σε μεγαλύτερα κομμάτια εάν το επιθυμείτε, ανάλογα με την προτίμησή σας για το Χταποδάκι Στιφάδο).

Βήμα 3: Σοτάρισμα κρεμμυδιών και χταποδιού

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (περίπου 0.5 φλ. + 2 κσ ) σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια για στιφάδο. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να γυαλίσουν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι και σωτάρουμε τα όλα μαζί για άλλα πέντε λεπτά , ώστε να πάρει γεύση το χταπόδι από το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα δύο λεπτά , προσέχοντας να μην καεί το σκόρδο.

Βήμα 4: Σβήσιμο και σιγοβράσιμο

Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και ανακατεύουμε το σκεύος με ένα ξύλινο κουτάλι, ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού για να απελευθερωθούν οι γευστικοί χυμοί (deglazing). Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι, το δεντρολίβανο, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και το ξίδι κρασιού και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου το μείγμα να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε την φωτιά ώστε το μείγμα να σιγοβράζει (χαμηλή θερμοκρασία) και μαγειρεύουμε για άλλα 20-30 λεπτά . Αυτό το διάστημα είναι για να δέσει η σάλτσα, καθώς το χταπόδι έχει ήδη προ-βραστεί.

Βήμα 5: Σερβίρισμα

Κατεβάζουμε το Χταποδάκι Στιφάδο από τη φωτιά. Γαρνίρουμε με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο πριν το σερβίρουμε. Το στιφάδο ταιριάζει υπέροχα με ρύζι, χοντρά μακαρόνια ή πουρέ.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Προετοιμασία: 40 λεπτά (καθάρισμα, τεμαχισμός, σοτάρισμα)

Χρόνος Βρασμού: 30 λεπτά

Χρόνος Στιφάδου: 20-30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 90 – 100 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μυστικά για το τέλειο Χταποδάκι Στιφάδο

Σωστό Βράσιμο: Το αρχικό βράσιμο, αν και φαίνεται χρονοβόρο, είναι κρίσιμο για να μαλακώσει το χταπόδι. Μην παραλείψετε να το βράσετε αρχικά χωρίς να προσθέσετε ξύδι, καθώς το οξύ σκληραίνει τις ίνες.

Ποσότητα Κρεμμυδιού: Η μεγάλη ποσότητα κρεμμυδιού είναι το μυστικό του στιφάδου. Κατά το μαγείρεμα, τα κρεμμύδια λιώνουν και δίνουν μια μελένια, πλούσια υφή στη σάλτσα του Χταποδάκι Στιφάδο.

Τελευταία Πινελιά: Το ξύδι κρασιού και ο μαϊντανός προστίθενται στο τέλος. Το ξύδι εξισορροπεί τη γλύκα των κρεμμυδιών και των ντοματών, ενώ ο φρέσκος μαϊντανός δίνει άρωμα και φρεσκάδα .


 

 

Σχετικές Συνταγές 

Χταπόδι με Κοφτό Μακαρονάκι

Τραγανά Καλαμαράκια Τηγανητά

Κριθαρότο Θαλασσινών