Τα ψητά δαμάσκηνα με καρύδια είναι μια συνταγή που αγαπώ ιδιαίτερα, γιατί μου θυμίζει τη γιαγιά μου, η οποία λάτρευε να φτιάχνει γλυκά και ήταν πραγματική δεξιοτέχνης. Το πάθος μου για τη ζαχαροπλαστική το κληρονόμησα από εκείνη, και αυτή τη φορά αποφάσισα να φτιάξω αυτό το υπέροχο γλυκό μόνο για επιδόρπιο. Είναι ένα απλό και γρήγορο γλυκό, που μπορείτε να απολαύσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.


Υλικά για τη συνταγή

  • 1 κιλό δαμάσκηνα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 50 γρ. ωμά καρύδια (όχι φρέσκα)
  • 2 φύλλα ιντρισέ (ή 1 ξυλάκι κανέλας)

Εκτέλεση της Συνταγής

Επιλέγω δαμάσκηνα που δεν είναι πολύ μαλακά. Τα κόβω κατά μήκος, αφαιρώ το κουκούτσι και τα αραδιάζω σε ένα ταψί. Τα περιχύνω με τον χυμό λεμονιού για να μην σκουρύνουν και να μη διαλύονται στο ψήσιμο. Σε κάθε κομμάτι βάζω από ένα καρύδι και τα πασπαλίζω με ζάχαρη.

Τα αφήνω να μείνουν έτσι για 3 ώρες. Όταν τελειώσει αυτός ο χρόνος, προσθέτω το βούτυρο, μοιράζοντάς το σε τρία σημεία στο ταψί. Αυτό το κόλπο το χρησιμοποιώ για χρόνια στα γλυκά μου, για να μην αφρίζουν και να γίνονται τα φρούτα πιο γυαλιστερά. Στο τέλος, έβαλα και το ξυλάκι κανέλας. Δεν χρειάζονται άλλα αρώματα!

Ψήνω στους 200°C για 45-50 λεπτά. Σερβίρω τα ψητά δαμάσκηνα με μια κουταλιά κρέμα, στραγγιστό γιαούρτι ή μια μπάλα παγωτό. Η επιλογή είναι μεγάλη!


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 3 ώρες
Χρόνος Μαγειρέματος: 45-50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 4 ώρες

Χρήσιμα Tips για τα Ψητά Δαμάσκηνα

Όταν φτιάχνετε ψητά δαμάσκηνα, κόψτε τα φρούτα σταυρωτά – κατά πλάτος και όχι κατά μήκος. Έτσι, τα δαμάσκηνα δεν θα χαλάσουν πολύ κατά το μαγείρεμα.

Αν δεν έχετε ιντρισέ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξυλάκι κανέλας για να δώσετε ένα υπέροχο άρωμα στο γλυκό σας.

Για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη καστανή ζάχαρη στο τέλος του ψησίματος.

ΠΗΓΗ: shtipkalubov