Το ψωμί γάστρας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πράγματα να φτιάχνω στο σπίτι. Είναι απίστευτα εύκολο, αφού δεν απαιτεί πολύ ζύμωμα, και το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό! Αφράτο και ζουμερό στο εσωτερικό, με μια υπέροχη τραγανή κόρα, είναι το τέλειο συνοδευτικό για κάθε φαγητό. Με αυτή τη συνταγή, εγγυώμαι ότι θα φτιάξετε το πιο νόστιμο σπιτικό ψωμί που έχετε δοκιμάσει.
Υλικά για το Ψωμί Γάστρας
- 1 κιλό αλεύρι κίτρινο
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 680 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω όλα τα υλικά καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες να φουσκώσει. Μην ανησυχείτε αν η ζύμη είναι λίγο υγρή, αυτό είναι φυσιολογικό.
Αφού περάσουν τουλάχιστον 12 ώρες, απλώνω λίγο αλεύρι σε έναν πάγκο εργασίας και ζυμώνω τη ζύμη ίσα-ίσα για να γίνει στεγνή, σε περίπτωση που κρατάει λίγη υγρασία. Δεν χρειάζεται ζύμωμα πάνω από 2-3 λεπτά.
Προθερμαίνω τον φούρνο μου στους 250 βαθμούς και βάζω μέσα μια κενή γάστρα με το καπάκι της για να κάψει καλά. Η γάστρα δεν χρειάζεται ούτε λάδωμα ούτε κάτι άλλο. Φτιάχνω με τη ζύμη μου ένα μεγάλο καρβέλι ή δυο μικρά και το βάζω μέσα στη γάστρα. Κλείνω τη γάστρα και αφήνω το ψωμί μας να ψηθεί στους 220 βαθμούς για 45 λεπτά. Προσοχή: δεν ανοίγω τον φούρνο σε αυτό το διάστημα για να μην χαθεί η θερμότητα.
Αφαιρώ το καπάκι από τη γάστρα και θα πρέπει να δω ότι έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αφήνω το ψωμάκι μας να ψηθεί χωρίς καπάκι για ακόμα 15 λεπτά για να φτιάξει τραγανή κόρα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: Τουλάχιστον 12 ώρες (για το φούσκωμα)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 13 ώρες (με το φούσκωμα)
Χρήσιμα Tips για το Ψωμί Γάστρας
Για να πετύχετε το τέλειο ψωμί γάστρας, η ζύμη δεν χρειάζεται καθόλου πολύ ζύμωμα. Ο χρόνος στο ψυγείο κάνει όλη τη δουλειά!
Μη βιαστείτε να ανοίξετε τον φούρνο στα πρώτα 45 λεπτά. Η γάστρα παγιδεύει τον ατμό, που είναι απαραίτητος για να φουσκώσει σωστά το ψωμί.
Εάν δεν έχετε γάστρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη κατσαρόλα με μεταλλικό καπάκι που μπαίνει σε φούρνο.
Η Συνταγή είναι της κας Κατερινα Μαδικα










