Ψωμί με Φυσικό Προζύμι

Υλικά

550 γρ. σκληρό αλεύρι ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Προτιμώ το σκληρό)
150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ κίτρινο αλεύρι για ζυμωτό
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι (προαιρετικά)
200 γρ προζύμι αναπιασμένο φυσικό και να έχει φουσκώσει
Νερό εμφιαλωμένο όσο σηκώνει το ζυμάρι και να μην είναι στεγνό, να έχει αρκετή υγρασία.

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αλεύρια στο μία λεκάνη, ανακατεύουμε μέσα και το αλάτι.
Σκάβουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το αναπιασμένο φυσικό προζύμι και λίγο νερό, το λάδι και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι να διαλυθεί καλά το προζύμι και σιγά σιγά προσθέτω και το αλεύρι και νερό να γίνει ένα ζυμάρι που να κολλάει γιατί θέλουμε να έχει αρκετή υγρασία. (Το ανακάτεμα το κάνω με το κουτάλι, όχι με τα χέρια!)
Σκεπάζουμε τη λεκάνη, την αφήνουμε μισή ώρα, 40 λεπτά!
Όταν περάσει η ώρα κάνουμε τα 4-5 διπλώματα όπως φαίνεται στο βίντεο. Αφήνουμε άλλη μισή ώρα και κάνω ξανά τα ίδια διπλώματα. Αυτή η διαδικασία γίνεται 6 φορές. Δηλαδή 6 φορές ανά μισή ώρα ( έχουμε δίπλα μας ένα ποτήρι με νερό στο οποίο βουτάμε τα δάχτυλά μας κάθε φορά που κάνουμε αυτά τα διπλώματα ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας η ζύμη).
Αφού τελειώνουμε τα διπλώματα, αφήνουμε να ανέβει, να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Θέλει περίπου 3 ώρες.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια γυρίζουμε με προσοχή το ζυμάρι με την βοήθεια μια χούφτα ή μίας μαρίζ βρεγμένη και χωρίζουμε σε δύο μέρη για να σχηματίσουμε 2 ψωμιά. Διπλώνουμε σαν φάκελος το κάθε ψωμί.
Τα τοποθετούμε με το κλειδί ( ενώσεις) από κάτω σε ένα καλάθι που έχουμε στρώσει ένα χαρτί φούρνου.
Όλο η διαδικασία αυτή γίνεται για να αποκτήσουμε ένα αεράτο ψωμί γεμάτο τρύπες.
Όλη η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Αν δεν προλαβαίνουμε να τα ψήσουμε μέχρι το βράδυ, μπορούμε να βάλουμε τα καλάθια σε σακούλα τροφίμων αρκετά μεγάλη η οποία να κλείνει από πάνω χωρίς να ακουμπάει το ζυμάρι και να τα αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί το βγάζουμε από το ψυγείο, το αφήνουμε περίπου 1 μίση με 2 ώρες να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Κάνουμε 2-3 χαρακιές με μαχαίρι ή ξυράφι.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο με την γάστρα και το καπάκι μέσα στους 270 βαθμούς, τοποθετούμε με πολύ προσοχή το ψωμί μέσα στην γάστρα μαζί με το χαρτί (προσοχή! μην το σηκώνετε από το καλάθι γιατί μπορεί να σκιστεί το χαρτί φούρνου. Τραβήξτε το σιγά- σιγά ώστε να τσουλάει μέσα στην γάστρα) και το ψήνουμε 20 λεπτά στους 270 βαθμούς , αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε άλλα 20 με 25 λεπτά στους 180 βαθμούς
Προηγούμενο άρθροΓρήγορη Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο με φρυγανιά
Επόμενο άρθροΝτολμαδάκια Γιαλαντζί με σάλτσα γιαουρτιού