Τα αφράτα ψωμάκια με μαρμελάδα μήλο είναι μία από τις πιο νόστιμες και αρωματικές συνταγές που έχω δοκιμάσει. Η ζύμη τους είναι απίστευτα μαλακή και αφράτη και το καλύτερο είναι ότι παραμένει έτσι ακόμα και τις επόμενες μέρες! Η μαρμελάδα μήλου που εγώ φτιάχνω μόνη μου, ακόμα και με καραμελωμένα μήλα όταν έχω χρόνο, δίνει μια υπέροχη γλυκιά γεύση που ταιριάζει τέλεια με την απαλή ζύμη. Αυτή τη συνταγή την προτείνω ανεπιφύλακτα!
Υλικά για τα αφράτα ψωμάκια
- 250 ml ζεστό νερό
- 20 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 6 κουταλιές της σούπας λάδι
- 0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 βανίλια
- 2 κουταλιές της σούπας πάστα πορτοκαλιού (ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι)
Εκτέλεση της Συνταγής
Τρίβω τη μαγιά με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Προσθέτω 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι από τη συνολική ποσότητα, ρίχνω το χλιαρό νερό, ανακατεύω, σκεπάζω και αφήνω το μείγμα να ενεργοποιηθεί για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτω τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το λάδι, την πάστα/ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν πάουντερ. Αν θέλω, προσθέτω και κάποια μπαχαρικά. Ζυμώνω μια μαλακή ζύμη (μπορεί να χρησιμοποιήσω λιγότερο αλεύρι, προσθέτοντας το σταδιακά). Αφήνω τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, φροντίζοντας να τη σκεπάσω οπωσδήποτε.
Χωρίζω τη ζύμη σε 21 περίπου κομμάτια, βάρους περίπου 40 γραμμαρίων το καθένα. Πλάθω κάθε κομμάτι σε μπαλάκι, τα σκεπάζω και τα αφήνω να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Ανοίγω έναν κύκλο από το κάθε ζυμαράκι, βάζω τη γέμιση μαρμελάδας μήλου στο κέντρο, το τσιμπάω για να κλείσει καλά, το στρογγυλοποιώ και το βάζω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Σκεπάζω και το αφήνω να φουσκώσει καλά σε ζεστό μέρος.
Ψήνω σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Αλείφω τα έτοιμα αφράτα ψωμάκια με βούτυρο, αν και μπορώ να τα αφήσω και χωρίς. Τέλος, τα πασπαλίζω ελαφρά με ζάχαρη άχνη.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 20 λεπτά για τη μαγιά + χρόνος για να φουσκώσει η ζύμη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες
Χρήσιμα Tips για τα ψωμάκια
Η μαγιά πρέπει να ενεργοποιηθεί σωστά, γι’ αυτό φροντίστε το νερό να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό.
Μην προσθέσετε όλο το αλεύρι μονομιάς. Προσθέστε το σταδιακά για να ζυμώσετε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας.
Για να γίνουν τα ψωμάκια με μαρμελάδα μήλο ακόμα πιο αρωματικά, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κανέλα στη γέμιση.
H Συνταγή είναι της κας Татьяна Петришина











