Αφράτο κέικ σοκολάτας και γιαουρτιού

Υλικά

* 240 γρ αλεύρι 00
* 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
* 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
* 40 γραμμάρια πικρή σκόνη κακάο
* 1 πρέζα αλάτι
* 120 γρ βούτυρο μαλακό
* 160 γρ λευκή ζάχαρη
* 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
* 3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
* 250 γρ γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου

Διακόσμηση
* 80 ml κρέμα γάλακτος
* 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
* 50 γρ αμύγδαλα

Εκτέλεση

* Για αυτή τη συνταγή, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
* Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το κακάο και το αλάτι σε ένα μπολ. Αφήστε στην άκρη.
* Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο και ελαφρύ.
Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το πρώτο αυγό και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέστε σταδιακά τ άλλα αυγά και τέλος το γιαούρτι, χτυπώντας κάθε φορά για να γίνει η ζύμη καθαρή και ομοιόμορφη, προσθέστε τώρα τα κοσκινισμένα ξηρά υλικά και ενσωματώστε για λίγο με ένα κουτάλι. Μην ανακατεύετε πολύ, αλλά ανακατέψετε όλα τα υλικά.

* Στρώστε τον πάτο ενός τσερκι πλάτους 20 – 22 cm, με έναν στρογγυλο χαρτί ψησίματος. Αλείφουμε τον γυρω γυρω με λίγο βούτυρο και ρίχνουμε το έτοιμο μείγμα και μετά το απλώνουμε ομοιόμορφα στην άκρη του ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στατικό φούρνο στους 160 – 170 °C για 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βάζουμε στο κέντρο του κέικ.
Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
* Ετοιμάζουμε το γλάσο ζεσταίνοντας την κρέμα στη μικρή κατσαρόλα. Προσθέστε την ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα και ανακατέψτε να λιώσει εντελώς.

Περιχυνουμε το κέικ με το έτοιμο γλάσο.
* Τα διακοσμητικά αμύγδαλα τα βουταμε το κάθε ένα σε λίγη σοκολάτα λιωμένη και μετά τα βουταμε σε ψιλοκομμένα αμύγδαλα
* Μόλις διακοσμήσετε το κέικ μπορείτε να το σερβίρετε αμέσως με το γλάσο να είναι ακόμα μαλακο ή να περιμένετε μερικές ώρες μέχρι να σφίξει το γλάσο.

ΠΗΓΗ Annalisa Maroglio