Το Αλμυρό κέικ με μπέικον είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα γίνει ο αγαπημένος σας πρωταγωνιστής στο τραπέζι του brunch. Συνδυάζει την αλμύρα του μπέικον και του τυριού με την αφράτη υφή του κέικ. Είναι εύκολο στην παρασκευή του και μπορείτε να το φτιάξετε ακόμα και την προηγούμενη μέρα για να γλιτώσετε χρόνο.
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:
- 250 γρ. Μπέικον, κομμένο σε κύβους
- 1 μικρό Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 6 μεγάλα Αυγά
- 1 1/2 φλιτζάνι (360 ml) Πλήρες γάλα
- 7 φλιτζάνια Ψωμί μπαγκέτα, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1/2 κ.γ. Μείγμα μπαχαρικών της αρεσκείας σας
- 1 κ.γ. Μουστάρδα
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 φλιτζάνια Τριμμένο τυρί Cheddar (ή άλλο τυρί που λιώνει)
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο κέικ.
1. Σε ένα τηγάνι σοτάρω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. το αφαιρώ από το τηγάνι και το στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί.
2. Προσθέτω στο ίδιο τηγάνι το μπέικον και το μαγειρεύω μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να γίνει τραγανό. το αφαιρώ και το στραγγίζω στην ίδια χαρτοπετσέτα με τα κρεμμύδια, κρατώντας δύο κουταλιές της σούπας για την επικάλυψη.
3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά, το γάλα, τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
4. Προσθέτω στο μείγμα των αυγών το ψωμί, 1 1/2 φλιτζάνι τυρί, τα κρεμμύδια και το μπέικον. ανακατεύω καλά.
5. Σκεπάζω το μπολ και το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε το ψωμί να μουλιάσει καλά από το μείγμα των αυγών.
6. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω γενναιόδωρα μια φόρμα για κέικ 20 εκατοστών.
7. Ρίχνω το μείγμα του ψωμιού στη φόρμα του κέικ και το απλώνω απαλά. Πασπαλίζω από πάνω με το μπέικον που έχω κρατήσει και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι τυρί.
8. Σκεπάζω χαλαρά τη φόρμα με αλουμινόχαρτο. το ψήνω στον φούρνο για 30 λεπτά, αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και ψήνω για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω.
9. Αφήνω το κέικ να ξεκουραστεί για 5 λεπτά πριν το βγάλω από τη φόρμα. Γαρνίρω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κόβω σε φέτες για να σερβίρω.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 55-60 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (μαζί με την αναμονή).
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Αλμυρό Κέικ
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το αλμυρό κέικ με μπέικον σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Ψωμί: Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μπαγκέτα ή άλλο αφράτο ψωμί και όχι επίπεδο, για να απορροφήσει σωστά το υγρό μείγμα.
- Λαχανικά: Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα και άλλα υλικά, όπως ψιλοκομμένες πιπεριές, καλαμπόκι ή αρακά.
- Προετοιμασία: Μπορείτε να ετοιμάσετε το μείγμα από το προηγούμενο βράδυ, να το αφήσετε στο ψυγείο και να το ψήσετε την επόμενη μέρα.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Αλμυρό κέικ με κορν φλάουρ
Προϊόντα:
4 αυγά
200 γρ γιαούρτι
130 γρ αλεύρι
130 γρ κορν φλάουρ
80 ml. λάδι
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
Γεμιση
Ζαμπον ψιλοκομμένο
Ψιλοκομμένα τουρσιά / πιπεριές,
Τυρί τριμμένο κιτρινο
Τυρί φετα τριμμένο
καρότα, καλαμπόκι, αρακάς /
Παρασκευή:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε με ένα συρμα. Προσθέστε και τα δύο είδη αλευριού, το μπέικιν πάουντερ και τέλος το λάδι. Στο μείγμα που προκύπτει προσθέστε τα προϊόντα της επιλογής σας. Αδειάζουμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι και πασπαλισμένο με αλεύρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καλώς ήρθατε στη μαγειρική ομάδα.














