Τα Αμπελοφάσουλα Κοκκινιστά είναι ένα πιάτο που με ταξιδεύει πίσω στην κουζίνα της γιαγιάς. Είναι μια συνταγή γεμάτη αγάπη και φροντίδα, που φέρνει ζεστασιά στο τραπέζι. Κάθε μπουκιά πλημμυρίζει το στόμα με πλούσιες γεύσεις και αρώματα, καθώς τα φασόλια, βρασμένα στην τελειότητα, διατηρούν τη μαλακή υφή τους, ενώ απορροφούν όλη τη νοστιμιά του ζωμού ντομάτας.
Υλικά
1 κιλό φρέσκα αμπελοφάσουλα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 μεσαίες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γ ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα αμπελοφάσουλα τα κόβουμε πάνω κάτω και τους αφαιρούμε τις κλωστές στα πλάγια αν υπάρχουν.
Βάζουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ανακατεύουμε 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τα αμπελοφάσουλα και τα αχνίζουμε καλά μέχρι να λαδωθούν καλά όλα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες ,τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τον μαιντανό, αλάτι,πιπέρι, ζάχαρη καθώς και μισή κούπα ζεστό νερό.Ανακατεύουμε καλά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά ,σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 35-45 λεπτά.
Ανακινούμε την κατσαρόλα ανά τακτά διαστήματα ώστε να αποφύγουμε να κολλήσει το φαγητό μας.Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
Ο χρόνος που θα χρειαστεί το φαγητό για να γίνει, εξαρτάται από το πόσο μαλακά θέλουμε τα αμπελοφάσουλα και η σάλτσα του να δέσει καλά.
Σερβίρουμε με φέτα και μπόλικο φρέσκο τραγανό ψωμί!!!!
Tips για τα Τέλεια Αμπελοφάσουλα Κοκκινιστά
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Αμπελοφάσουλα Κοκκινιστά σας τέλεια. Για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κλωστές στα φασόλια, δοκιμάστε να τις τραβήξετε με ένα μαχαίρι από την άκρη – αν βγαίνουν εύκολα, αφαιρέστε τις. Η ζάχαρη στη σάλτσα βοηθάει να “κόψει” την οξύτητα της ντομάτας και να δώσει μια ισορροπημένη γεύση. Μην βάζετε πολύ νερό από την αρχή, είναι προτιμότερο να προσθέτετε λίγο-λίγο αν χρειαστεί, ώστε η σάλτσα να δέσει όμορφα. Το φαγητό είναι ακόμα πιο νόστιμο την επόμενη μέρα!
Καλή σας απόλαυση!!!!
Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη










