Το Ρεβανί Βέροιας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά στην Ελλάδα, και όχι άδικα. Η απαλή του ζύμη με το σιμιγδάλι και το πλούσιο άρωμα του σιροπιού δημιουργούν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό. Εγώ το προτιμώ κρύο, ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Υλικά

5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
2 μικρά γιαουρτάκια
1 και 1/2 κούπας σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
βούτυρο, για το ταψί

Για το σιρόπι

6 κούπες νερό
5 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες
μερικές σταγόνες λεμονιού

Εκτέλεση

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθετουμε τους κρόκους

Ρίχνουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε και τα γιαουρτάκια με τη σόδα, το αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ

Βάζουμε τη ζύμη σε ταψί της κουζίνας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και τις βανίλιες. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει αφήνουμε 10′ και βγάζουμε από τη φωτιά.

Μόλις βγάλουμε το ρεβανί από το φούρνο το χαράζουμε σε κομμάτια

Ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι στο ρεβανί μόλις βγει από το φούρνο. (πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά, σιρόπι και ρεβανί)

Σκεπάζουμε το ταψί για να τραβήξει το ρεβανί το σιρόπι και μόλις κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο
Σερβίρουμε κρύο το γλυκό.

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το ρεβανί Βέροιας σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Σιρόπιασμα: Η θερμοκρασία είναι το μυστικό. Το ρεβανί και το σιρόπι πρέπει να είναι και τα δύο ζεστά για να το τραβήξει σωστά. Αν θέλετε να το φτιάξετε με κρύο σιρόπι, θα πρέπει το ρεβανί να είναι καυτό.
  • Υφή: Ο συνδυασμός αλευριού και σιμιγδαλιού δίνει στο ρεβανί την ξεχωριστή, βελούδινη υφή του.
  • Άρωμα: Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα από ένα πορτοκάλι στη ζύμη για ακόμα πιο έντονο άρωμα.
  • Πασπαλίζοντας: Για να μην κολλήσει το ρεβανί, μπορείτε να πασπαλίσετε το βουτυρωμένο ταψί με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι.

ΠΗΓΗ: https://gefceis.blogspot.com/

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρεβανί Βέροιας

Συστατικά:

✓3 αυγά
✓1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
✓1 ποτήρι λάδι
✓1 ποτήρι γιαούρτι
✓ 1 ποτήρι σιμιγδάλι
✓1 ποτήρι αλεύρι
✓ 1 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ
✓ 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, αν θέλετε
✓ 1 άρωμα πορτοκαλιού ή ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
Σημείωση = όγκος ποτηριού (200 ml).

Σιρόπι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 στικ κανέλα
1 φέτα λεμόνι
50 γρ κονιάκ

Πώς να το Φτιάξω:

Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την φλούδα απο λεμόνι το στικ κανελα και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.

Χτυπάμε τη ζάχαρη αυγο μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα πυρέξ και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και όσο είναι καυτό περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει.
Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης

Καλή Επιτυχία