Το ψωμάκι τυπου τσουρέκι έχει έναν μοναδικό συνδυασμό μπαχαρικών που το ξεχωρίζει από το μπριός και άλλα είδη ψωμιού.
Το τσουρέκι είναι δημοφιλές όλο το χρόνο και η συνταγή του έχει εξελιχθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Τι ξεχωρίζει αυτή τη συνταγή από άλλες συνταγές;
Το αυθεντικό παραδοσιακό τσουρέκι δεν περιέχει κακάο. Στη συνταγή μου με σιρόπι μπορείτε να δοκιμάσετε το αυθεντικό Τσουρέκι μαζί με μια νόστιμη εκδοχή του «κακάο». Επιπλέον, το παραδοσιακό τσουρέκι δεν περιέχει σιρόπι.
Σε αυτή την εκδοχή του το σιρόπι προσθέτει όχι μόνο γλυκιά γεύση αλλά και διαφορετική υφή στο τσουρέκι.
Πως θα τα κάνουμε
Μαγιά:
Ένα άλλο σημαντικό βήμα σε αυτή τη συνταγή είναι η προετοιμασία της μαγιάς.
Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καλής ποιότητας φρεσκια μαγιά αλλιώς δεν θα φουσκώσουν.
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη (από τη ζάχαρη που έχεις ήδη για αυτή τη συνταγή).
Αφήνουμε τη μαγιά να δράσει για 15 λεπτά. Θα το δείτε να αφρίζει.
Ενώ περιμένετε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, λιώστε το βούτυρο.
Ζύμη:
Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά, συνεχίζουμε προσθέτοντας τα αυγά, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη βανίλια, το αλάτι μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού.
Αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται απαραίτητα ούτε βάση ούτε μίξερ χειρός και μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη με τα χέρια σας.
Το μόνο κόλπο είναι να ξέρετε πότε να σταματήσετε το ζύμωμα. Το τσουρέκι δεν θέλει πολύ ζύμωμα καθώς δεν είναι ψωμί.
Χτυπάμε το μείγμα των αυγών με το χτύπημα για περίπου 2-3 λεπτά. Τώρα προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και 600 γρ από το αλεύρι.
Χτυπάμε το μείγμα με ένα γάντζο ζύμης για άλλα 5 λεπτά.
Ζύμη κακάο:
Ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας με κακάο. Έτσι, χωρίστε την αρχική ζύμη σε δύο μέρη.
Τοποθετήστε το ένα σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέστε κακάο σε μια από τις δόσεις ζύμης και χτυπήστε το για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα.
Χτυπήστε το μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στη ζύμη. Συνεχίζουμε προσθέτοντας 40γρ λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά και συνεχίζουμε το χτύπημα
για άλλα 3-4 λεπτά. Και πάλι, θέλετε το λιωμένο βούτυρο να ενσωματωθεί στη ζύμη.
Γυρίστε τώρα την αρχική μερίδα «λευκής ζύμης» και προσθέστε 50 γρ αλεύρι.
Το ζυμώνουμε με το χέρι για 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη.
Συνεχίζουμε ρίχνοντας σιγά σιγά 40γρ λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για 3-4 λεπτά. Ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί και το βούτυρο στη ζύμη.
1ο Φούσκωμα:
Μόλις ολοκληρώσετε αυτά τα βήματα, καλύψτε κάθε μπολ με μεμβράνη και πετσέτες κουζίνας και φυλάξτε το σε ζεστό μέρος για 35-35 λεπτά για
να φουσκώσει.
Ενώ περιμένετε να φουσκώσουν οι μερίδες της ζύμης, λαδώστε ελαφρά τα ταψιά και την επιφάνεια εργασίας σας.
Τώρα είναι ώρα να αρχίσετε να πλάθετε τη ζύμη
Ζύμη:
Αφού ανοιγετε το καθένα σε ορθογώνια σχήματα, τα αλείφετε με βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου).
Τώρα τα διπλώνουμε, κόβουμε τα κομμάτια της ζύμης σε κοεδονια και τα πλάθουμε σε κόμπους.
2ο Φούσκωμα
Τα τοποθετούμε στα ταψιά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 25-30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Ψήσιμο:
Μετά από το τυλικό φουσκωμα, τα αλείφουμε με το αυγο διαλλυμενο σε νερο και τα ψήνουμε στους 160C στο μεσαίο ράφι του φούρνου για
25-30 λεπτά. Λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος των μερίδων των μίνι τσουρεκιων.
Αυτή η συνταγή κάνει 20-25 κομμάτια.
Υλικά
Για τη ζύμη:
15 γρ μαγιά ξερή
700gr αλεύρι δυνατό (περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 12%)
240 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
80 γρ βούτυρο (για τη ζύμη)
80 γρ βούτυρο (για το δίπλωμα της ζύμης)
30 ml ηλιέλαιο
20 γρ κακάο
5 αυγά
7γρ μαχλέπι
3-4 σταγόνες βανίλιας
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
150 γρ αμύγδαλα (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
1L νερό
850 γρ ζάχαρη
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
φλούδα πορτοκαλιού
φλούδα λεμονιού
Επάλλειψη αυγών:
1 αυγό
1 κουταλιά της σούπας νερό
Θα χρειαστείτε τον παρακάτω εξοπλισμό: ζυγαριά κουζίνας, θερμόμετρο κουζίνας, μίξερ χειρός ή και βάσης, 1 μεγάλη κατσαρόλα, 2 μεσαίου μεγέθους μπολ, πλάστη και 2 μεγάλα ταψία.
Εκτέλεση
Ξεκινάτε πάντα τις συνταγές σας μαζεύοντας τον εξοπλισμό σας και ζυγίζοντας όλα τα υλικά σας.
Για το σιρόπι:
Ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι γιατί πρέπει να είναι κρύο όταν το απλώνετε πάνω από τα μίνι ζεστα τσουρέκια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 1L νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό λεμονιού καθώς και τις φλούδες πορτοκαλιού
και λεμονιού. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για περίπου 8 λεπτά (αρχίστε να μετράτε αφού το μείγμα φτάσει στο σημείο βρασμού του).
Το σιρόπι πρέπει να είναι αρκετά κολλώδες και όχι ρευστό.
Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την γεμιση:
Στρώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα καβουρδίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160C. Τα αλέθουμε σε μπλεντερ μόλις κρυώσουν.
Για τη ζύμη:
Για να ετοιμάσετε αυτό το κακάο Τσουρέκι πρέπει να ξεκινήσετε διαλύοντας τη μαγιά. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και το ζεσταίνουμε
στους 30C (χλιαρό). Μόλις το γάλα φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη μαγιά και μια κουταλιά της
σούπας ζάχαρη. Αφήνεται στην άκρη για 15 λεπτά. Θα δείτε τη μαγιά να γίνεται αφρός. αυτό σημαίνει ότι η μαγιά είναι ζωντανή.
Ενώ περιμένετε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, λιώστε το βούτυρο.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αβγά, τις σταγόνες βανίλιας, το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι, το πορτοκάλι και το ξύσμα λεμονιού
και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά με το χτύπημα.
Προσθέστε την ενεργοποιημένη μαγιά και 650 γρ αλεύρι στο παραπάνω μείγμα. Αλλάζουμε το μιξερ βασης στο γάντζο ζύμης και χτυπάμε το μείγμα για άλλα 5 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Κρατάμε το ένα μέρος της ζύμης στον κάδο του μίξερ και το άλλο σε ξεχωριστό μπολ.
Για να φτιάξουμε το κακάο τσουρέκι, προσθέτουμε το κακάο στη ζύμη που υπάρχει στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε τη ζύμη για 3-4 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στη ζύμη.
Ρίχνουμε σιγά σιγά 40 γρ από το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να χτυπάμε τη ζύμη (3-4 λεπτά) μέχρι να ενσωματωθεί και το βούτυρο στη ζύμη.
Στο μπολ με την αρχική ‘λευκή ζύμη’ προσθέτουμε 50 γρ αλεύρι και ζυμώνουμε τη ζύμη για 2-3 λεπτά μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι στη ζύμη.
Προτιμώ να ζυμώνω τη ζύμη για αυτό και το επόμενο βήμα με τα χέρια μου.
Ρίχνουμε σιγά σιγά 40 γρ λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε τη ζύμη (3-4 λεπτά) μέχρι να ενσωματωθεί και το βούτυρο στη ζύμη.
Καλύψτε κάθε μπολ με μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 35-45 λεπτά.
Όσο περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη, λαδώστε ελαφρά τα ταψιά και την επιφάνεια εργασίας σας.
Μόλις φουσκώσουν και οι δύο μερίδες ζύμης, λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
Ανοιγουμε κάθε ζύμη με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα απαλά. Αλείψτε κάθε ζύμη με βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) και διπλώστε τη κατά μήκος.
Σε αυτό το σημείο μπορείτε να απλωσετε στην αρχική ‘λευκή ζύμη’ τα αλεσμένα αμύγδαλα. Τώρα ανοιξτε ξανά κάθε ζύμη σε ένα ορθογώνιο σχήμα.
Κόβουμε κάθε ζύμη κατά το πλάτος τους σε κορδόνια 4 εκ. Τοποθετούμε τη ζύμη κακάο πάνω από τη ‘λευκή’ ζύμη και τα στρίβουμε.
Σχηματίστε μια θηλιά και περάστε τη μια άκρη από αυτήν, κάνοντας δηλαδή έναν απλό κόμπο .
Τα τοποθετούμε στα ταψιά αραιά και τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας. Αφήστε τους κόμπους Τσουρεκιου να σταθεροποιηθούν για 25-30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
Ψήστε αυτά τα νόστιμα δίχρωμα τσουρέκια κακάο στους 160 για 25-30 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Λάβετε υπόψη ότι ο χρόνος μαγειρέματος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του τσουρεκιού σας.
Μπορείτε να καλύψετε τα τσουρέκια με αλουμινόχαρτο στα 15-20 λεπτά για να μην ροδίσουν.
Μόλις ψηθεί το τσουρέκι ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό τσουρέκι. Αφήνουμε το τσουρέκι να μουλιάσει όλο το σιρόπι και απολαμβάνουμε. Μπορείτε επίσης να πασπαλίσετε λίγα αμύγδαλα και να σερβίρετε.
Καλη Απόλαυση
H Συνταγή είναι από το vickisgreekrecipes
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τσουρεκάκια τυριού
Καλησπέρα φίλοι 🥰🍾🍷
Η αγαπημένη μου δραστηριότητα είναι το ζύμωμα ζύμης.
Καμιά φορά μου έρχεται η έμπνευση αυθόρμητα και σηκώνω τα μανίκια, όπως σήμερα, για παράδειγμα, ανακάτεψα γρήγορα την αγαπημένη μου ζύμη, από την οποία ετοιμάζω διάφορα προϊόντα ζυμαρικών. Εδώ και πολύ καιρό έχω βάλει στο ματι αυτό το σνακ τυριου. Όπως και να έχει, έγιναν πολύ νόστιμα, τραγανά εξωτερικά και απαλά εσωτερικά.
Υλικά:
Μετράω τα πάντα με ένα φλιτζάνι 200ml.
1/2 φλ 100 ml ζεστό γάλα
1/2 φλ 100 ml ζεστό νερό
1/3 κύβου μαγιάς, ή 7 γραμμάρια ξηρής μαγιάς
2 κουταλιές της σούπας ξινόγαλο
3 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 φλ αλεύρι + για το ανακάτεμα
Για τη γέμιση
150 γρ τυρί
1 αυγό
Να επάλλειψη:
50 γρ λάδι
60 γρ βουτυρο
(ίσως μόνο λάδι)
Εκτέλεση
Ανακατεύω το λάδι και το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ, ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.
Για τη γέμιση
Χτυπάω το αυγό και προσθέτω το θρυμματισμένο τυρί.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Προσθέτω διαδοχικά ξινόγαλα το λάδι και λίγο από το αλεύρι κοσκινισμένο με αλάτι.
Ζυμώνουμε μια κολλώδη ζύμη αφήνοντας λίγο από το αλεύρι για επιπλέον ανακάτεμα.
Μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μια ζύμη απαλή, που δεν κολλάει, ελαστική.
Αλείφω το μπολ με λάδι και βάζω τη ζύμη λαδώνοντάς την και από πάνω. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα. Το αφήνω να φουσκώσει για 1 ώρα.
Το μεταφέρω στον πάγκο, σχηματίζω ελαφρά ένα ρολό, το οποίο κόβω σε 8 ίσα μέρη, από τα οποία σχηματίζω μπαλάκια, τα οποία τα απλώνω σε αλεύρι.
Αλείφω κάθε μπάλα με το ανακατεμένο βούτυρο και το λάδι και σκεπάζω για 10 λεπτα να χαλαρώσει.
Σε αυτό το διάστημα βάζω χαρτί ψησίματος στο ταψί του φούρνου. Ανοιγω κάθε μπάλα σε ένα παραλληλόγραμμο με μήκος περίπου 30 εκ. και πλάτος 20 εκ. με τη μακριά πλευρά προς το μέρος μου. Με ένα πινέλο λαδώνω όλη την επιφάνεια, διπλώνω το πάνω μέρος στη μέση, διπλώνω το κάτω μέρος στη μέση, αλείψτε με το μειγμα λαδι-βουτυρο
Στη μέση βάζω 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση απλώνοντάς την μέχρι τη μέση. Διπλώνω και τα πλαϊνά καλύπτοντας με το ένα μισό τη γέμιση και με το άλλο μισό από πάνω. Έτσι σχηματίζονται τσουρέκια που τα απλώνω στο ταψί σε απόσταση. Σκεπάζουμε για 20 λεπτά Αλείφουμε με ένα χτυπημένο κρόκο με 1 κουταλιά της σούπας
γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει καλά.
Όσο είναι ακόμα ζεστά τα αλείφουμε με το υπόλοιπο λίπος.
Η γέμιση μπορεί να είναι κατά βούληση και κατά προτίμηση.
Καλή Απόλαυση