Είτε το απολαμβάνετε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως πιάτο, ο Γαύρος πλακί είναι η ιδανική επιλογή για ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα. Αυτή η απλή αλλά τόσο γευστική συνταγή θα σας χαρίσει ένα πιάτο γεμάτο αρώματα και μεσογειακή φρεσκάδα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και εσείς αυτό το εκλεκτό πιάτο!

Υλικά:

1 κιλό γαύρος καθαρισμένος, χωρίς τα κεφάλια.
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες.
1 ματσάκι Μαϊντανό ψιλοκομμένο.
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες.
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο.
2 σφηνάκια ούζο.
λευκό κρασί
αλάτι – Πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Πλένουμε το γαύρο και τον αφήνουμε να στραγγίσει στο σουρωτήρι.
Στρώνουμε το γαύρο σε ένα ταψί. Τον πασπαλίζουμε με το σκορδάκι, το μαϊντανό και το κρεμμύδι και τελευταία βάζουμε την ντομάτα.
Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το χοντρό αλάτι και την ρίγανη και τελειώνουμε με το ούζο ή το κρασί.
Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά μέχρι να μελώσει το ζουμάκι του.
Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο σαν μεζές για ούζο.

Tips για τον Τέλειο Γαύρο Πλακί

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Γαύρος πλακί σας τέλειος. Επιλέξτε φρέσκο γαύρο, γιατί η φρεσκάδα του ψαριού κάνει όλη τη διαφορά στη γεύση. Μην τον παραψήσετε, γιατί ο γαύρος είναι ένα λεπτό ψάρι και στεγνώνει εύκολα. Το ούζο ή το λευκό κρασί δίνουν ένα υπέροχο άρωμα και βοηθούν να “μελώσει” η σάλτσα. Αν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε και λίγες φέτες λεμονιού στο ταψί κατά το ψήσιμο, για έξτρα φρεσκάδα.

Καλή σας όρεξη!

Μία συνταγή του σεφ Σπύρου Γιαννιώτη