Το φαγητό **Παραδοσιακοί Γίγαντες Πλακί** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτό το κλασικό ελληνικό πιάτο με τα μεγάλα φασόλια και την πλούσια σάλτσα ντομάτας είναι ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τα φασόλια και τα λαχανικά:
- Γίγαντες: 500 γρ.
- Κόκκοι πιπεριού: 1 κ.γ.
- Καρότα (σε ροδέλες): 3
- Σέλερι: 3 κλωνάρια
- Πιπεριές Φλωρίνης (σε λεπτές λωρίδες): 3
- Μαϊντανός (χοντροκομμένος): μπόλικος
- Φρέσκο θυμάρι: 4 κλωνάρια
- Ελαιόλαδο (για το τέλος): λίγο
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Ελαιόλαδο: 4 κ.σ.
- Σκόρδο (ψιλοκομμένη): 1 σκελίδα
- Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα): 2
- Μαϊντανός: λίγο
- Ρίγανη: λίγο
- Μπούκοβο: λίγο
- Πελτές ντομάτας: 1 κ.σ.
- Ζάχαρη: λίγη
- Ζωμός λαχανικών: (για τη σάλτσα)
- Αλάτι και πιπέρι
Επιπλέον (από το βράσιμο):
- Ζωμός από το βράσιμο των φασολιών
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
**1. Μούλιασμα & Βράσιμο:** Βάζω τους γίγαντες σε μπολ με άφθονο νερό και τους αφήνω να μουλιάσουν για **24 ώρες**.
Στραγγίζω τους γίγαντες και τους βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, αλάτι και τους κόκκους πιπεριού.
Βράζω σε μέτρια φωτιά για περίπου **1 ώρα** ή έως ότου έχουν σχεδόν μαγειρευτεί. Δεν πρέπει να παραβράσουν, γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο. **Κρατάω τον ζωμό**.
**2. Σάλτσα:** Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτω το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το μπούκοβο, τον πελτέ, τη σάλτσα τομάτας (όχι την ψιλοκομμένη) τη ζάχαρη, τον ζωμό λαχανικών, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύω.
**3. Ψήσιμο:** Σε πυρέξ ή ταψί, βάζω τα φασόλια και τα λαχανικά (καρότα, σέλερι, πιπεριές, θυμάρι, μαϊντανό). Αλατοπιπερώνω.
Προσθέτω τη σάλτσα και τον ζωμό που κράτησα από το βράσιμο. Ανακατεύω καλά. Για να γίνουν οι **Παραδοσιακοί Γίγαντες Πλακί** μελωμένοι, πρέπει να έχουν αρκετό ζουμί στην αρχή.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στους **200 βαθμούς** σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
Ψήνω αρχικά για **30-35 λεπτά** και στη συνέχεια αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, κατεβάζω λίγο τη θερμοκρασία και συνεχίζω μέχρι να μελώσει η σάλτσα, περίπου **μισή ώρα ακόμα**.
Βγάζω τους γίγαντες από το φούρνο, τους αφήνω λίγο να κρυώσουν και ραντίζω με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας, Βρασμού και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Βράσιμο): 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 24 ώρες (για το μούλιασμα των φασολιών).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο έντονη γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο καπνιστή πάπρικα στη σάλτσα ντομάτας.
Μην παραβράσεις τα φασόλια. Το σωστό είναι να είναι σχεδόν μαλακά, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα στον φούρνο. Δες και άλλες νόστιμες συνταγές με όσπρια.
Για πιο πλούσια γεύση, αντικατέστησε λίγο από το ελαιόλαδο της σάλτσας με φρέσκο βούτυρο. Το μυστικό για τέλειους **Παραδοσιακούς Γίγαντες Πλακί** είναι να μείνει αρκετό υγρό κατά το ψήσιμο. Δες ιδέες για κλασικά μαγειρευτά φαγητά.
ΠΗΓΗ: Fotini Bahatouri










