Γλυκιά κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκυθα και φύλλο κρουστας

Φθινόπωρο και χειμώνας είναι οι εποχες για την παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα με κόκκινη κολοκύθα.
Βέβαια η απόλυτα παραδοσιακή γίνεται με χειροποίητο φύλλο, αλλά αν δεν έχουμε χρόνο ή
αν δεν τα καταφέρνουμε με το χειροποίητο γίνεται τέλεια και με φύλλο κρούστας.
Το φύλλο γίνεται κρατσανιστό, η γέμιση ζουμερη και μελωμένη και το μέλι από πάνω κάνουν την πίτα μας ένα όνειρο!

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1,300 με 1,400 κιλό κόκκινη κολοκύθα τριμμένη
1,5 φλυτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
4 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Καστανή ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα των φύλλων
2 γεμάτες κουταλιές μέλι για επάλειψη μετά το ψήσιμο

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ την τριμμένη κολοκύθα. Βάζουμε μαζί τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το μέλι, την κανέλα και το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε λάδι σε ένα μπολάκι και με ένα πινέλο λαδώνουμε το ταψί. Το δικό μου είναι 37 επι 27. Βάζουμε δύο φύλλα, λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα.

Βάζουμε αλλά δύο λαδώνουμε και πασπαλίζουμε. Βάζουμε αλλά δύο και χωρίς να λαδώσουμε και πασπαλίσουμε ρίχνουμε το μίγμα της κολοκύθας.

Τα υγρά που έχει βγάλει τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα στο ταψί. Στρώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντας και πασπαλίζοντας κάθε δύο φύλλα. Λαδώνουμε και την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη και κανέλα, κόβουμε αν περισσεύει πολύ φύλλο και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα.

Λαδώνουμε και τις άκρες. Χαράζουμε σε φέτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου. Όταν βγάλουμε από το φούρνο λιώνουμε σε ένα μπρίκι τις δύο κουταλιές μέλι και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας μας. Αφήνουμε αρκετή ώρα να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Απολαύστε την!

Για περισσότερες ωραίες συνταγές ακολουθηστε τα Λεμονομαγειρέματα

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα ρολό

Γλυκια κολοκυθόπιτα ρολό

Συστατικά:

– 400 g τριμμένη κολοκύθα / κιτρινη
– 160 γραμμάρια ζάχαρης
– 5 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
– 1 πορτοκάλι ξύσμα
– 1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα βανίλιας
– 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
– 6 φύλλα ζύμης phyllo
– 4 κουταλιές ψίχουλα ψωμιού
– 4 κουταλιές καρύδια αλεσμένα
– ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Τρίβουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ στο χοντρό
Ρίχνουμε από πάνω την ζάχαρη ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λέπτά
Σε ένα άλλο μπολ στραγγίζουμε την τριμμένη κολοκύθα πιέζοντας την με το χέρι,
πρέπει να μας βγάλει περίπου 150 μλ νερό.


Μέσα σε αυτό το υγρό ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε στην άκρη.
Μέσα στην τριμμένη κολοκύθα ρίχνουμε το ξύσμα, βανίλια, κανέλα και ανακατεύουμε.
Μέσα στο υγρό μείγμα στύβουμε το πορτοκάλι

Απλώνουμε 3 φύλλα και τα αλείφουμε με το υγρό μείγμα ενδιάμεσα και πάνω από το τελευταίο.
Πασπαλίζουμε πάνω από το τελευταίο φύλλο 2 κσ τριμμένη φρυγανιά
και απλώνουμε στο κέντρο την μιση δόση κολοκυθας, πασπαλίζουμε με 2 κσ καρύδια


και τυλίγουμε διπλώνοντας και τις άκρες.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα άλλα 3 φύλα.
Βάζουμε τα ρολά σε ταψί στρωμένο με φύλλο ψησίματος και αλείφουμε με το υγρό από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Βγάζουμε απο το φούρνο αλείφουμε με το υγρό και βάζουμε στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά

Βγάζουμε από το φουρνο και πασπαλίζουμε με αχνη ζαχαρη…

Ετοιμηηηηηηηηηηηη

Subscribe to recipe’s youtube chanel here

 

Προηγούμενο άρθροΤραγανά λαδοκούλουρα με ρακή και πορτοκάλι
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με χόρτα