Αυτό το γλυκό είναι το κάτι άλλο! Αυτή η Χανιώτικη Μπουγάτσα συνδυάζει την κρεμώδη γέμιση από ντόπια τυριά με τα τραγανά φύλλα, δημιουργώντας ένα απολαυστικό αποτέλεσμα. Ας δούμε λοιπόν πώς θα την φτιάξουμε!


Υλικά 

Για να φτιάξουμε αυτή την παραδοσιακή μπουγάτσα, θα χρειαστούμε:

Για τη γέμιση:

  • 400 γρ. Γάλα
  • 60 γρ. Αλεύρι
  • 400 γρ. Πηχτόγαλο Χανίων (το βρίσκουμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ)
  • 200 γρ. Νωπό ανθότυρο (ή γλυκιά μυζήθρα)
  • 40 γρ. Στακοβούτυρο

Για το φύλλο:

  • 12 φύλλα κρούστας (τύπου Βηρυτού)
  • 180 γρ. Βούτυρο γάλακτος (για τα φύλλα)

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη
  • Μέλι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 300 γρ. γάλα και τα αφήνουμε να ζεσταθούν. Παράλληλα διαλύουμε το αλεύρι στα υπόλοιπα 100 γρ. γάλακτος. Ενώνουμε τα δύο μίγματα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το στακοβούτυρο και αποσύρουμε απο τη φωτιά.
Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το Πηχτόγαλο Χανίων και το Ανθότυρο.
Παίρνουμε ενα φύλλο, το βουτυρώνουμε και μέσα σ’αυτό (στο κέντρο) βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο διπλωμένο στα 3. Απλώνουμε κατά μήκος του 2ου φύλλου αρκετό απο το μίγμα του τυριού.

Διπλώνουμε σε φάκελλο τα 2 φύλλα και κατόπιν τα τοποθετούμε σε ένα 3ο φύλλο (καλά βουτυρωμένο) διαγωνίως. Κλείνουμε σαν φάκελλο και βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι με την ένωση προς τα κάτω. Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μίγμα και τα φύλλα. Θα γίνουν 4 μπουγάτσες.
Ψήνουμε στους 170ο C για 15 λεπτά και αναποδογυρίζουμε. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 12 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρει χρώμα και απο τη δεύτερη πλευρά.
Αποσύρουμε και σερβίρουμε σε πιάτο. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια και μέλι εφόσον μας αρέσει (εφόσον το επιθυμούμε).


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 27 λεπτά (15 + 12).
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45-50 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Κάποια λεπτά για να κρυώσει η κρέμα.

Χρήσιμα Tips για τη Χανιώτικη Μπουγάτσα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Χανιώτικη Μπουγάτσα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:

  • Υλικά: Τα παραδοσιακά υλικά, όπως το πηχτόγαλο και το στακοβούτυρο, δίνουν μια αυθεντική γεύση που αξίζει να δοκιμάσετε.
  • Φύλλα: Χρησιμοποιήστε φύλλα κρούστας τύπου Βηρυτού, καθώς είναι πιο λεπτά και γίνονται πιο τραγανά.
  • Βούτυρο: Αλείψτε τα φύλλα με μπόλικο βούτυρο γάλακτος, για να γίνουν τραγανά και χρυσαφένια.
  • Σερβίρισμα: Σερβίρετε τη μπουγάτσα ζεστή, αφού τότε το άρωμα και η γεύση της είναι στο ζενίθ τους.

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΧΑΝΙΩΝ