Φανταστείτε ένα ζουμερό, αφράτο παντεσπάνι με πλούσια γέμιση καρυδιού, τυλιγμένο σε ένα μελωμένο σιρόπι… Η αυθεντική συνταγή για καρυδόπιτα ξυπνάει τις αισθήσεις και αγγίζει τον ουρανίσκο!

Υλικά

10 κρόκοι αυγών
10 ασπράδια
1 πρέζα αλάτι
10 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά ολικής άλεσης
10 κουτ. σούπας τριμμένο καρύδι
10 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 βανίλια
1 φακελάκι baking powder
1 κουτ. σούπας κανέλα τριμμένη
½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

για το σιρόπι
3 κούπες ζάχαρη (600γρ. περίπου)
3 ½ κούπες νερό (800γρ. περίπου)
1 ξυλάκι κανέλας
Την φλούδα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Σε μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μαρέγκα. Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Μέσα στο μπολ προσθέτουμε την φρυγανιά, το καρύδι, την βανίλια, το baking powder, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ. Προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας με μαρίζ πολύ απαλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου μας (60×40) και πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Βάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε εάν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο με ένα μαχαίρι. Θα πρέπει να βγαίνει στεγνό, χωρίς υπολείματα νωπής ζύμης.

Σε κατσαρολάκι βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Σιροπιάζουμε όταν το γλυκό μας είναι ζεστό ακόμα και το σιρόπι μας χλιαρό.

Καλή Απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Καρυδόπιτα με βελούδινη κρέμα

Υλικά

για την καρυδόπιτα:

6 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρύδια
1 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά βούτυρο για την φόρμα
0.5 κ.τ.γ κανέλα
0.5 κ.τ.γ γαρύφαλλο (προαιρετικά )
1 πρέζα αλάτι
2 κ.τ.σ κονιάκ (προαιρετικά)

Σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια και λίγη φλούδα από λεμόνι
1 ξύλο κανέλας

Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα
1 φλυτζάνι τσαγιου ζαχαρη
4 κσ κορν φλαουερ
2 κσ αλεύρι
1 βανίλιας κροκους
2 κσ βούτυρο1 κουπα σατιγυ χτυπημενη κρύα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι, τα καρύδια και το αλεύρι.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν μια παχιά και αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και χτυπάμε για πολύ λίγο. Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ.
Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο σκεύος 25x35cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175′ βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Για το σιρόπι
Ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι μετρώντας πέντε λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός.
Σιροπιάζουμε με προσοχή την καρυδόπιτα φροντίζοντας να μοιράσουμε ομοιόμορφα το σιρόπι σε όλη την έκταση του γλυκού.
Όταν κρυώσει η καρυδόπιτα, ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα

Βάζουμε το γάλα με την ζαχαρη να ζεσταθει ριχνουμε το κορν φλαουρ με το αλευρι αφού προηγουμένως τα έχουμε διαλύσει σε λιγο γαλα απο το ζεστο ανακατεύουμε και οταν πήξει κατεβάζουμε και προσθέτουμε την βανίλια, το βούτυρο, τους κρόκους ανακατεύοντας γρηγορα Αφήνουμε να κρυώσει η κρεμα παρα πολυ καλα και την χτυπαμε με το μιξερ να αφρατέψει! Τέλος προσθετουμε την σαντιγυ με μαρίζ ανακατεύοντας παρα πολυ απαλα! Τοποθετουμε την κρεμα πάνω στην σιροπιαστη καρυδοπιτα και διακοσμούμε με κανελα και τριμμένο καρυδι!

Καλή Απόλαυση

Photo: Marina Symeonidou