Το κατσικάκι με πατάτες στη γάστρα αποτελεί ένα παραδοσιακό φαγητό, το οποίο προσφέρει μία εκλεπτυσμένη και πεντανόστιμη εμπειρία σε κάθε τραπέζι. Ο συνδυασμός του ζουμερού και αρωματικού κρέατος με τις τραγανές πατάτες που ψήνονται μαζί μέσα στη γάστρα, δημιουργεί ένα πλούσιο και ευωδιαστό πιάτο, ιδανικό για να καλοσωρίσει κανείς φίλους ή να το απολαύσει σε ένα οικογενειακό γεύμα. Εγώ το φτιάχνω πολύ συχνά και πραγματικά λιώνει στο στόμα.


Υλικά για το Κατσικάκι στη Γάστρα

  • 1 & 1/2 κιλό κατσικίσιο μπούτι
  • 4-6 μέτριες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ρίγανη
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα

Εκτέλεση της Συνταγής

Αρχίζω την προετοιμασία βάζοντας σε ένα μπολ αλάτι, πιπέρι και ρίγανη, τα οποία ανακατεύω καλά. Κόβω τις σκελίδες σκόρδου στη μέση.

Με ένα μικρό μαχαίρι, ανοίγω τρύπες στο κρέας και με το δάχτυλό μου βάζω σε κάθε τρύπα λίγο από το μείγμα του αλατοπίπερου και κατόπιν μισή σκελίδα σκόρδο. Κάνω το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα σκόρδα.

Πασπαλίζω το κρέας με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετώ τις πατάτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια, στη γάστρα.

κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο

Σε ένα μπολ, χτυπάω το μέλι, τον χυμό του πορτοκαλιού και την μουστάρδα, για να φτιάξω την σάλτσα μου. Αλατοπιπερώνω ελαφρά τις πατάτες, τις πασπαλίζω με ρίγανη και τέλος τις περιχύνω με τη σάλτσα μου. Βάζω το κρέας πάνω από τις πατάτες και κλείνω την γάστρα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μιάμιση ώρα. Δέκα λεπτά πριν συμπληρωθεί ο χρόνος, ξεσκεπάζω και ψήνω μέχρι το κατσικάκι και οι πατάτες μου να ροδίσουν. Γίνεται λουκούμι!

κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο


Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 50 λεπτά


Χρήσιμα Tips για το Κατσικάκι στη Γάστρα

Για να γίνει το κατσικάκι με πατάτες ακόμα πιο ζουμερό, μην ξεχάσετε να το τρυπήσετε και να βάλετε τα κομμάτια σκόρδου και τα μπαχαρικά μέσα.

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στη γάστρα, όπως καρότα ή κρεμμύδια, για πιο πλούσια γεύση.

Αν θέλετε μια πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο μπούκοβο ή τριμμένη πιπερόριζα στη μαρινάδα.

Καλή σας όρεξη!!!

H Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη


Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Το πιο νόστιμο και τραγανό κατσικάκι που έχω φάει. Και οι πατάτες λουκούμι!!!!

Κατσικακι Πηλειορίτικο
Υλικά

4-5 άτομα
1 κατσικίσιο μπουτάκι και μία ωμοπλάτη με το χεράκι, κομμένα σε μερίδες
6 σκελίδες σκόρδο, κομμένα σε φετάκια (χοντροκομμένα)
2 ντομάτες πολύ ώριμες, ψιλοκομμένες στο χέρι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μείγμα για ψητό κρέας
Μείγμα για πατάτες στο φούρνο
Λίγο μπούκοβο
0.5 κουταλιά ζάχαρη
1 κ.σ. ρίγανη
2 κιλά πατάτες, κομμένες πολύ χοντρές κυδωνάτεs(κομμένες στα 4)
1 λεμόνι με τη φλούδα του (ακέρωτο φυσικά), κομμένο στα 4
Χυμό από δύο λεμόνια
Αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) , πιπέρι
3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό (τύπου Κερκύρας)
Εκτέλεση
3 Minutes
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το κατσικάκι και με τα χέρια μας το τρίβουμε καλά με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, το μισό λάδι και το μισό σκόρδο, να πάνε παντού.
Ρίχνουμε τη ντομάτα ψιλοκομμένη, το ένα λεμόνι, το μπούκοβο, το μείγμα κρέατος, λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε άλλο μπολ, ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας το υπόλοιπο λάδι και το σκόρδο με ρίγανη,τη ντομάτα,λίγη ζάχαρη,το λεμόνι και το αλατοπίπερο και το μείγμα για πατάτες το ανακατεύουμε πολύ καλά με τις πατάτες να πάει παντού. Βάζουμε το κατσικάκι στο ταψί. Μοιράζουμε τις πατάτες ομοιόμορφα στα κενά στο ταψί με το κατσικάκι. Μοιράζουμε στο ταψί τα τέταρτα του λεμονιού.
Περιχύνουμε με ότι σάλτσα απέμεινε στα μπόλ και με λίγο λάδι από πάνω. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Βάζουμε το κατσικάκι στον προθερμασμένο φούρνο για 1-1.30 ώρα.
Εφόσον βγάλουμε το αλουμινόχαρτο το αφήνουμε 1-1.30 ώρα να ψηθεί ακόμα! Το μυστικό είναι να περιχύνουμε συχνά το κρέας και τις πατάτες με τα υγρά του ταψιού.
Όταν βγάλουμε το αλουμινόχαρτο μετά από 30 λεπτά λιώνουμε το βούτυρο και μοιράζουμε στην κρούστα του κατσικιού και στις πατάτες.

Φροντίζουμε μέχρι να ψηθούν να τις περιχύσουμε αρκετές φορές με τη σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη, από το πλάι, μη μουλιάσουμε την κρούστα του κρέατος και τις πατάτες (το καλύτερο είναι να γίνει μόνο με ότι ζουμιά βγάλει το φαγητό μας).

Αυτό το τελευταίο βουτυράκι κάνει τραγανές τις πατάτες και την πέτσα του ψητού. Το ψητό θα είναι έτοιμο σε 2,5-3 ώρες, θα το καταλάβετε καθώς θα ξεκολλάει το κρέας από τα κόκκαλα.

ΠΗΓΗ