Υλικά
Κατσίκι ή Αρνάκι: Ένα κομμάτι αρνί περίπου 3 – 3,5 κιλά
Πατάτες: Όσες θέλεις, ανάλογα με το πόσοι θα φάτε
Σκόρδο: 7-8 σκελίδες
Αρωματικά: Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κόλιανδρος τριμμενος
Λεμόνια: 3-4 λεμόνια (για το χυμό τους)
Μουστάρδα: 2 κουταλιές της σούπας
Μέλι: 1 κουταλάκι του γλυκού
Ελαιόλαδο: 1 φλιτζάνι
Νερό: Λίγο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε, πλένουμε όσες πατάτες χρειαζόμαστε ανάλογα τα άτομα που θα φάνε και τις βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε αλατοπίπερο ρίγανη και κόλιανδρο. Ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε 2-3 σκελίδες σκόρδο πάνω από τις πατάτες.
Βάζουμε από πάνω το κρέας μονοκόμματο χωρίς να το χωρίσουμε σε μερίδες, με την πέτσα από κάτω. Αλατοπιπερώνουμε πασπαλίζουμε με ρίγανη και κόλιανδρο. Γυρίζουμε το κρέας από την άλλη πλευρά. Κάνουμε τρύπες στο κρέας και βάζουμε κομμάτια σκόρδο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Στο χυμό λεμονιού διαλύουμε τη μουστάρδα και το μέλι και περιχύνουμε το φαγητό. Αν το μέλι δεν διαλυθεί καλά το διαλύουμε λίγο ζεστό νεράκι. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε το κρέας και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τον κόλιανδρο και από αυτή την πλευρά. Το κάνουμε στο τέλος για να μην παρασυρθούν από το λάδι και το λεμόνι.
Προσθέτουμε και λίγο νεράκι να μισοσκεπαστούν οι πατάτες. Βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 225 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις πάρει χρώμα το κρέας από τη μια πλευρά στο μισάωρο περίπου το γυρίζουμε από την άλλη. Αφού ροδίσει και από την άλλη πλευρά σε άλλη μισή ώρα περίπου το βγάζουμε από το φούρνο και χωρίζουμε το κρέας σε μερίδες. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και δυναμώνουμε στους 250 βαθμούς.
Ψήνουμε για μια ώρα ακόμη περίπου, γυρίζοντας τις μερίδες του κρέατος όταν χρειάζεται. Σύνολο ψησίματος δηλαδή περίπου δύο ώρες. Το κρέας έχει γίνει λουκούμι και οι πατάτες τέλειες.
Καλή όρεξη!
Φωτό είναι απο το Σταφυλόμελι