Το κέικ σοκολάτας με μαρμελάδα είναι ένας ακαταμάχητος συνδυασμός γεύσεων, ειδικά όταν το φτιάχνεις με μαρμελάδα βερίκοκο. Είναι ένα γλυκό που μπορείτε να το φτιάξετε την ίδια ημέρα που θα το σερβίρετε, καθώς δεν χρειάζεται να μείνει πολύ στο ψυγείο. Εγώ το λατρεύω γιατί είναι πάντα αφράτο και ζουμερό.
Απαραίτητα προϊόντα:
γιαούρτι – 1 κουπα.
ζάχαρη – 2/3 κουπας
λάδι – 7 κουταλιές της σούπας.
κακάο – 4 κουταλιές της σούπας.
μαρμελάδα βερίκοκο – 3 κουταλιές της σούπας. (ή οποια έχετε)
αλεύρι – 1 ½ κουπα
μαγειρική σόδα
βανίλια
για το γλάσο:
φυσική σοκολάτα – 1 τεμ.
ζάχαρη – 5 κουταλιές της σούπας.
νερό – 100 ml.
βανίλια
Εκτέλεση
Ρίχνουμε το γιαούρτι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το κακάο, τη μαρμελάδα βερίκοκο και τη βανίλια.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή σπάτουλα και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι.
Αλείφετε τον πάτο και τα πλαϊνά της φόρμας που θα ψήσετε το κέικ με βούτυρο ή λάδι και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να γίνει.
Αφήστε το κεικ να κρυώσει καλά. Αφού κρυώσει, απλώνουμε από πάνω μαρμελάδα βερίκοκο και φτιάχνουμε το γλάσο ανακατεύοντας το νερό, την κρυσταλλική ζάχαρη και τη βανίλια.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτια και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Περιχύνουμε με το ζεστό γλάσο το κέικ που έχει κρυώσει. Διακοσμήστε όπως επιθυμείτε.
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κέικ σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Κοσκίνισμα: Κοσκινίστε το αλεύρι και το κακάο για να έχετε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα, χωρίς σβόλους.
- Ψήσιμο: Για να δείτε αν το κέικ είναι έτοιμο, βυθίστε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του. Αν βγει καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο.
- Γλάσο: Είναι πολύ σημαντικό το κέικ να έχει κρυώσει καλά πριν ρίξετε το ζεστό γλάσο. Έτσι, το γλάσο δεν θα απορροφηθεί και θα μείνει λαμπερό στην επιφάνεια.
ΠΗΓΗ: Мариела Маринова











