Κιουνεφέ είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η φήμη του Κιουνεφέ έχει εξαπλωθεί παντού, χάρη στην αξεπέραστη γεύση του: τραγανό κανταΐφι, ζεστό τυρί που λιώνει και πλούσιο σιρόπι. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το σιρόπι:
- Ζάχαρη: 450 γρ.
- Νερό: 250 ml
- Χυμός λεμόνι: από μισό λεμόνι
- Κανέλα: 1 ξυλάκι
Για το γλυκό:
- Κανταΐφι (συσκευασία): 450 γραμμάρια
- Βούτυρο αγελάδος (λιωμένο, ζεστό όχι καυτό): 250 γρ.
- Μοτσαρέλα τριμμένη: 400 γρ.
Για την επικάλυψη:
- Δεν υπάρχει (προαιρετικά τριμμένο φιστίκι).
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε όλα τα υλικά (ζάχαρη, νερό, χυμό λεμόνι, κανέλα) για 5 λεπτά μετρώντας το χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 28 εκ.
Αραιώνουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας, το ξεμπερδεύουμε πολύ καλά ώστε να μη μείνει ούτε ένας κόμπος να είναι αέρινο. Σημαντικό είναι να είναι καλά ξεμπερδέμένο για να ψηθεί ομοιόμορφα το Κιουνεφέ.
Στρώνουμε το μισό κανταΐφι στο ταψάκι καλύπτοντας καλά τον πάτο του.
Περιχύνουμε με το μισό λιωμένο βούτυρο.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το τυρί (μοτσαρέλα) πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι.
Το καλύπτουμε καλά με το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι.
Το πιέζουμε με τα χέρια μας και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε για 30 με 40 λεπτά αναλόγως το φούρνο μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Βγάζουμε το Κιουνεφέ από το φούρνο και όσο είναι ακόμη καυτό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να το απορροφήσει.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 50-60 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για το σιρόπι) + 5-6 λεπτά (για να απορροφήσει το σιρόπι).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο παραδοσιακή γεύση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό τυρί για Κιουνεφέ (όπως το Hatay peyniri), αν και η μοτσαρέλα προσφέρει εξαιρετική υφή. Δείτε κι άλλες ανατολίτικα γλυκά.
Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό καυτό για να πετύχετε την τέλεια απορρόφηση και το τραγανό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ροδόνερο στο σιρόπι για έξτρα άρωμα.
Πιέστε καλά το κανταΐφι στο ταψί πριν το ψήσιμο, ώστε να γίνει συμπαγές και να ψηθεί ομοιόμορφα. Πασπαλίστε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης μετά το σιρόπιασμα για μια ολοκληρωμένη εμφάνιση.
Σχετικές Συνταγές
Μπακλαβάς Εύκολος με Φύλλο Κρούστας
Καλή σας απόλαυση!!!!!
Η εκτέλεση είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη










