Η Συνταγή είναι της κας Maria Kazdagli
Υλικά
Για την ζύμη 👇
2 ποτήρια χλιαρό νερό
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
850 γραμμάρια περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την γέμιση 👇
1 κιλό κολοκύθι (κίτρινη κολοκύθα)
1/2 κιλό φέτα
4 αβγά
2 χούφτες γλυκό σταρένιο τραχανά
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
Λάδι για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Στο μπολ ενός μίξερ βάσης, ανακάτεψε το νερό, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.
Πρόσθεσε το αλεύρι 700 γρ στην αρχή, ζυμώνοντας μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη που δεν κολάει στα χέρια.
Σκέπασε τη ζύμη με μια πετσέτα και άφησέ την να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.
Γέμιση:
Σε ένα μπολ ρίξτε το τριμμένο και στιμενο καλα κολοκύθι πρόσθεσε την τριμμένη φέτα
τα κρεμμυδάκια τα αυγά, τον τραχανά το αλάτι 2 κγ και πιπέρι κατα βούληση
και ανακάτεψε καλά.
Συναρμολόγηση:
Χωρίστε την πίτα σε 4 μέρη και αλεύρωσε την ταβλα σου που θα ανοιξεις τα φύλλα
Άνοιξε 4 φύλλα της ζύμης λεπτα με τον πλάστη για 40 αρι ταψι.
Άπλωσε τα δυο πρώτα φύλλα στην βάση ενος καλά λαδωμενου ταψιου και λαδωνουμε και ενδιαμεσα στα φύλλα.
Τα πρώτα φύλα θα κρέμονται και εκτος του ταψιού.
Μετά ριχνουμε την γέμιση διπλώνουμε προς τα μέσα την ζυμη που κρεμετε εκτος του ταψιου για να κάνουν το κοθρο.
Σκεπαζουμε με τα υπολοιπα 2 φύλλα λαδωμένα και τσαλάκωσε τα φύλλα να χωρέσουν στο ταψί και αλειψε την επιφάνεια της πίτας με ελαιόλαδο και την ψεκάζουμε και με νεράκι και ετσι να αποκτήσουν μια πιο αυθεντική εμφάνιση. Επισης την τρυπαμε παντου με ένα μαχαιράκι
Ψήσιμο:
Ψήσε την κολοκυθόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 50-60 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Συμβουλές:
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα λαχανικά στη γέμιση, όπως καρότο
Για να κάνεις την πίτα πιο τραγανή, μπορείς να πασπαλίσεις την επιφάνεια με λίγο σουσάμι πριν το ψήσιμο.