Οι λαχανοντολμάδες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά. Η συνδυασμός του αρωματικού ρυζιού με τον κιμά τυλιγμένο σε τρυφερά φύλλα λάχανου, σε συνδυασμό με τη βελούδινη σάλτσα, δημιουργεί ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και άκρως ικανοποιητικό.
Η Συνταγή ειναι της Ραλλους Ψαραδέλλη
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
Για την Γέμιση
750gr κιμά
3 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα η γλασέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κρεμμύδια
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ματσάκι άνηθο
αλάτι πιπέρι λίγο λάδι
Σαλτσα βελουτέ
100 γραμμάρια βούτυρο 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
800 γραμμάρια νερό
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες , ξεκινάμε καθαρίζοντας το λάχανο και αφαιρώντας με μαχαίρι το κοτσάνι.
Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
Για την σάλτσα βελουτε
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.. μόλις λιώσει βάζουμε
το αλεύρι και σωτάρουμε… Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό ανακατεύοντας συνέχεια με
ένα σύρμα χειρός μέχρι να δέσει η σάλτσα …
Αφαιρούμε από τη φωτιά.. Προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι αλάτι πιπέρι λίγο λάδι και
ανακατεύουμε.
Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες στο πιάτο μας και απλώνουμε όση σάλτσα θέλουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε άνηθο ψιλοκομμένο, πιπέρι και σερβίρουμε.
Καλή Επιτυχία