Αχ, τι νοστιμιά! Η μακαρονόπιτα με χειροποίητο φύλλο είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά, γεμάτο με υπέροχες γεύσεις και υφές, και δεν υπάρχει καλύτερο από το να την φτιάχνουμε στο σπίτι. Το τραγανό φύλλο, τα ζουμερά μακαρόνια, η πλούσια κρέμα με τυρί… όλα μαζί συνθέτουν ένα πιάτο που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Το χειροποίητο φύλλο κάνει όλη τη διαφορά, δίνοντας στο πιάτο μια αξεπέραστη γεύση.


Υλικά για τη Μακαρονόπιτα

Για το φύλλο:

  • 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (γεμάτα)
  • 10 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 3 κουταλιές της σούπας τσίπουρο
  • 200 ml νερό
  • Αλάτι

Για την γέμιση:

  • 1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 2 για παστίτσιο
  • 4 αυγά
  • 3 φλιτζάνια γάλα
  • 300 γραμμάρια φέτα
  • 300 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα
  • 300 γραμμάρια κασέρι (ή όποιο άλλο τυρί θέλετε)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση της Συνταγής

Βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό al dente, γιατί θα ψηθούν και μέσα στον φούρνο. Αφήνω λίγο να κρυώσουν.

Χτυπάω τα αυγά με το γάλα και ρίχνω αλάτι και πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω όλα τα τυριά. Μετά τα ρίχνω στην κατσαρόλα με τα μακαρόνια και προσθέτω τα αυγά με το γάλα.

Τώρα, ετοιμάζω το φύλλο: σε μια λεκάνη ζυμώματος ρίχνω το αλεύρι και το αλάτι. Κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω το λάδι και το τσίπουρο. Ανακατεύω τα υλικά μέχρι το αλεύρι να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτω τότε το νερό και ζυμώνω με το χέρι μου μέχρι να πετύχω ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμάρι. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέτω λίγο ακόμα αλεύρι. Βγάζω τότε το ζυμάρι από τη λεκάνη, το μεταφέρω σε αλευρωμένο πάγκο και συνεχίζω εκεί το ζύμωμα μέχρι να τελειοποιηθεί. Το χωρίζω σε 4 μέρη, με το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο, ώστε να το τοποθετήσω για βάση της πίτας και να υπερκαλύψει τα τοιχώματα του ταψιού.

Ανοίγω λοιπόν το πρώτο (το μεγαλύτερο) φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη, αλευρώνοντας για να μην κολλάει. Λαδώνω το ταψί μας με μπόλικο λάδι και μεταφέρω εκεί το φύλλο που ετοίμασα. Λαδώνω πάλι και επαναλαμβάνω με το δεύτερο φύλλο το οποίο στρώνω από πάνω. Ρίχνω τα μακαρόνια και ανοίγω το τρίτο φύλλο και το απλώνω πάνω από τα μακαρόνια. Λαδώνω καλά και συνεχίζω με το τελευταίο φύλλο, το οποίο μαζί με το πλαϊνό του ταψιού το γυρίζω σε κόθρο. Χαράζω την πίτα μου, τη ραντίζω με λάδι και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στην τελευταία σχάρα για μια ώρα, μέχρι να ροδοψηθεί.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά

Χρήσιμα Tips για τη Μακαρονόπιτα

Για ακόμα πιο τραγανό φύλλο, μπορείτε να αλείψετε τα φύλλα με λίγο λάδι πριν τα ψήσετε.

Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μπαχαρικά στη γέμιση, όπως μοσχοκάρυδο, πιπέρι, ή ρίγανη.

Αν θέλετε, μπορείτε να ψήσετε την μακαρονόπιτα με χειροποίητο φύλλο σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσει.

 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ